Porošenko: Euroopa on suurele konfliktile lähemal kui varem

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigipead, ÜRO peasekretär ja Euroopa Liidu president eile Gdanskis.
Riigipead, ÜRO peasekretär ja Euroopa Liidu president eile Gdanskis. Foto: SCANPIX

Ukraina president Petro Porošenko hoiatas eile, et Euroopas eksisteerib ulatusliku konflikti oht.

«Kui Euroopa ei toeta Ukrainat, reedab see end,» ütles Porošenko Poolas Gdańskis Teise maailmasõja lõpu 70. aastapäeva puhul peetud paneeldiskussioonis, mis kandis nime «Euroopa integratsioon kui Teise maailmasõja õppetund».

«Euroopa näib täna palju lähemal suurele konfliktile kui varem,» sõnas ta.

Porošenko lausus 1930. aastaid meenutades, et pärast Austria anšlussi ja Sudeedimaa okupeerimist sai Poolast esimene natsismi tunda saanud riik.

«See riik oli ka esimene nn Molotov-Ribbentropi pakti ohver. Me võime kõik meenutada Nõukogude-Natsi ühisparaadi Brestis 1939. aasta septembris,» sõnas Ukraina riigipea.

«Natsism ja kommunism, antisemitism ja etniline tagakiusamine, propaganda ja piinamine - kõik need langevad samasse kuritegude kategooriasse ning olid 20. sajandi peamised kuriteod,» lausus ta, neid pannakse õppetundidest hoolimata 21. sajandil endiselt toime.»

«8. mail ühineb ukraina rahvas esmakordselt eurooplastega, tähistades Teise maailmasõja ohvrite mälestuspäeva. Samal ajal korraldatakse Moskvas paraad, kus näidatakse praegu Donetskis kasutatavaid relvi. Ukraina on tagasi lükanud ettepaneku osaleda sel paraadil,» ütles Porošenko.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles