Päästekapsel jõudis Tšiili kaevandusse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästekapsli tutvustamine lõksus olevate kaevurite pereliikmetele, sugulastele ja sõpradele
Päästekapsli tutvustamine lõksus olevate kaevurite pereliikmetele, sugulastele ja sõpradele Foto: SCANPIX

Tšiilis saadi valmis esimene päästekapsel, mille abil hakatakse maa alla lõksus olevaid kaevureid maapinnale tooma.

Tšiili inseneridel valmib kokku kolm sellist kapslit, edastab AFP.

Möödunud nädalal lõpul jõudis see kapsel, mis kannab nime Phoenix, San Jose kaevandusse. Seda testisid päästetöötajad ja Tšiili kaevandusminister Laurence Golborne.

420 kilogrammise ja kolmemeetrise kapsli lisavarustusse kuuluvad õhuballoonid, milles olevat õhku jätkub pooleteiseks tunniks. Ka on kapslis kaabel selle tarbeks, et kui kapsel juhuslikult kitsasse puuravasse kinni jääb ja päästetav peab alla tagasi laskuma.

Kapslit testinud kaevandusministri Golborne´i sõnul on see turvaline ja peaks aitama kõik maa alla olijad maapinnale tuua.

33 kaevurit on maa-aluses lõksus varsti juba kaks kuud.  Siiani on õnnestunud puurida 30-sentimeetrise läbimõõduga käik. Kuid 50-sentimeetrise diameetriga päästekapsli jaoks peab see olema 70 sentimeetrit, et kapsel korralikult liikuma mahuks.

Hoolimata vahepealsetest viivitustest ja puuri katkiminekust, ollakse natuke puurimisgraafikust ees.  

«Kuna puurime väga kõvu kivimeid, siis tuleb arvestada, et tekkida võivad mitmed tehnilised probleemid. Kui kõik tekkivad probleemid arvesse võtta, siis peaks päästmine aset leidma novembri alguses,» lausus minister Golborne.

Kui sellest ajagraafikust kinni peetakse, siis pääsevad kaevurid pärast kolm kuud kestnud piina.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles