Soome teaduri «Pronkssõduri» annab välja Venemaaga seotud kirjastus

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pronkssõdur
Pronkssõdur Foto: Priit Simson/Postimees.

Venemeelsete kirjutistega kõmu põhjustanud Soome dotsendi Johan Bäckmani raamatu «Pronssisoturi» («Pronkssõdur») annab välja Venemaa kirjanike liiduga seotud kirjastus Tarbeinfo.


Raamat ilmub soome keeles ja seda tutvustatakse 22. septembril Tallinnas, kirjutab Helsingin Sanomat Online.

Kirjastuse Tarbeinfo juht on 54-aastane Vladimir Iljaševitš, kes kaitsepolitsei andmetel töötas 1983. aasta aprillist 1988. aasta märtsini Eesti NSV Riikliku Julgeoleku Komitee esimese osakonna operatiivtöötajana.

Iljaševitši nimi seisab Riigi Teatajas avaldatud endise NSV Liidu luure- või vastuluureorganite teenistuses olnud inimeste nimekirjas.

Raamatu esitlemise kuupäev langeb Eesti ajaloos kokku 22. septembriga 1944, mil Nõukogude Liidu väed vallutasid Tallinna.  

«Pronssisoturi» käsitleb Eestis eelmisel kevadel lahvatanud tüli Tõnismäe pronkssõduri teisaldamise ümber. Bäckman nimetab sammast Tallinna vabastajate hauamonumendiks ja selle hävitamist Eesti ajaloo lõpuks.

Bäckmani hinnangul pole Eestil iseseisva riigina tulevikku, kuna riigi poliitiline eliit on kõik kaardid maha mänginud.

Peatselt ilmuvas raamatus väidab ta, et Eestist on saanud «ohtlik» riik, mis toob lisapingeid Venemaa- Põhjamaade suhetesse ning Euroopa Liidus ja ka NATOs.

Helsingin Sanomate andmetel tegutseb riigiteaduste doktor Bäckman dotsendina kolmes Soome ülikoolis.

Oma blogis on Bäckman viimastel aegadel rünnanud ajalehte Helsingin Sanomat. Väljaanne on tema hinnangul õhutanud Gruusia sõda kajastanud artiklites sõjapsühhoosi ja korraldanud Vene-vastast valede kampaaniat.

Bäckman nimetab ajalehte «sõnavabaduse suurimaks vaenlaseks» ja pealkirjade toimetamist «koletislikuks».

Eelmisel aastal ilmus temalt «Saatana saapuu Helsinkiin» (Saatan tuleb Helsingisse), mis puudutab Vene ajakirjaniku Anna Politkovskaja mõrva. Autor ründab oma raamatus muu hulgas Roheliste erakonna rahvasaadikut Heidi Hautalat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles