Kaczyński keeldus kätlemast peaministri ja presidendiga

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaroslaw Kaczynski
Jaroslaw Kaczynski Foto: SCANPIX

Poola endine peaminister ja hukkunud presidendi vend Jarosław Kaczyński lubas, et ei suru presidendiks valitud Bronisław Komorowski ja peaminister Donald Tuskil kätt.

Presidendivalimistel Komorowskile alla jäänud Kaczyński ütles intervjuus poolakeelsele uudisteajakirjale Newsweek, et vastutus Smolenski lennukatastroofi eest lasub Kodanikeplatvormil. Liberaalne erakond on koduparteiks nii Tuskile kui ka Komorowskile, mistõttu keeldus Kaczyński sümboolse žestina viimastega kätlemast, vahendas Poola raadio koduleht.

Ka süüdistas Kaczyński võimuerakonda selles, et nad teisaldasid lennukatastroofis hukkunud presidendi Lech Kaczyński mälestuseks püstitatud memoriaalristi. Paar päeva pärast 10. aprillil Smolenski lähistel aset leidnud lennukatastroofi Varssavis asuva presidendilossi esisele väljakule püstitatud ristist kujunes Poola kahe poliitilise leeri vastasseisu sümbol.

Kahe nädala eest otsustati see viia lähedalasuvasse Püha Anne kirikusse. Hukkunud riigipea kaksikvenna Jarosław Kaczyński ja tema konservatiivse erakonna Seaduse ja Õigluse pooldajad seisid aga sellele tulihingeliselt vastu, kuna leidsid, et Venemaal toimunud lennuõnnetuses hukkunud 96 riigi- ja ühiskonna tegelase mälestuseks püstitatud risti liigutamine oleks pühaduseteotus.

Kaczyński hinnangul karistas riigi poliitiline juhtkond sellega kirikut. «Juhtkond tahab öelda kirikule, et neil pole mingit õigust toetada oma poliitilisi vastaseid,» leidis Kaczyński, nimetades memoriaalristi kõrvaldamist hästiplaneeritud provokatsiooniks.

Samas vihjas Kaczyński, et ta võib järgmistel üldvalimistel kandideerida taas konservatiivse Seaduse ja Õigluse liidrina ning ei ütleks ära ka peaministri ametist.

Ka varem on Kaczyński süüdistanud Smolenski lennukatastroofis valitsust. Tema hinnangul vastutab valitsus otseselt selle eeest, et nad ei suutnud riigi juhtkonnale hankida Nõukogude Liidu päritolu lennukite asemel uusi õhusõidukeid. Smolenski lähedal sattus õnnetusse Vene lennukitööstuse menuk TU-154, mis on ka varem korduvalt katastroofidesse sattunud.

Mullu kavandas valitsus kolme või nelja uue lennuki ostmist kõrgete riigiesindajate transportimiseks, kuid majanduslike raskuste tõttu tehing tühistati. Uute lennukite asemel otsustas kaitseministeerium kahe juba kasutatud lennuki soetamise kasuks, kuid ka see tehing ei pälvinud rahvasaadikute toetust ja hääletati päevakorrast maha.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles