Rogozin: Prantsusmaal pole õigust Mistrale kolmandatele riikidele müüa

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaale ehitatav Mistral-tüüpi dessantlaev Sevastopol Prantsusmaal  Saint-Nazaire'i sadamas.
Venemaale ehitatav Mistral-tüüpi dessantlaev Sevastopol Prantsusmaal Saint-Nazaire'i sadamas. Foto: SCANPIX

Prantsusmaa ei tohi Mistral-klassi helikopterikandjaid ilma Venemaa loata kolmandatele riikidele müüa, ütles Vene asepeaminister Dmitri Rogozin.

«Nad ei tohi müüa midagi ilma meie loata,» lausus Rogozin ajakirjanikele.

Ta ütles, et tema hinnangul pärinevad ettepanekud Mistralide uputamiseks või müümiseks Prantsuse sõjaväelastelt. «Ma arvan, et nad šantažeerivad oma poliitikuid,» ütles ta.

Aseministri sõnul on alused ehitatud Vene mereväe tehnilistest nõuetest lähtuvalt ega ole kohandatavad teiste tarbeks.

Rogozin ütles, et lõpliku otsuse Mistralide müümise kohta teeb Prantsuse president. Ta ei täpsustanud, millal see juhtub.

«Läbirääkimised käivad,» ütles ta. «Ma ütlen, kui lugu lõpeb. Me hoiame seda kontrolli all,» lisas Rogozin.

Prantsuse ajaleht Le Figaro kirjutas neljapäeval viitega kõrgele sõjaväeallikale, et Pariis võib müüa Mistralid, mille müük Venemaale on peatatud, ühele Põhjamaale.

Norra ja Rootsi vajadusteks sobiksid need kõige paremini, ütles Rootsi kaitseväekõrgkooli ekspert Jacob Westberg Rootsi lehele Dagens Nyheter.

Mullu septembris külmutas Prantsusmaa valitsus Mistralide Venemaale müümise otsuse, arvestades Venemaa Ukraina-vastast tegevust. Pärast seda on Prantsuse president Francois Hollande öelnud, et tehing ei ole enam aktuaalne.

Le Figaro andmetel ei vaja Prantsusmaa ise neid laevu, sest nende ümberehitamine läheks maksma sadu miljoneid eurosid ning lisaks on Prantsuse mereväel juba kolm sellist alust. Alternatiivideks on lehe sõnul nende lammutamine, uputamine või müük mõnele riigile.

Prantsusmaa kohustus 2011. aastal sõlmitud kokkuleppe alusel ehitama ja tarnima Venemaale kaks kopterikandjat Mistral ühtekokku 1,2 miljardi euro eest. Leping nägi ette esimese kopterikandja Vladivostok üleandmist eelmisel sügisel.

Mistral on 199 meetrit pikk ja arendab kiirust üle 18 sõlme.

Meeskonna suuruseks on 177 inimest, alus võib pardale võtta 481 inimest, 13 lahingutanki ja 70 autot. Laeva kopterirühma kuulub 16 lennumasinat, tekile mahub üheaegselt kuus kopterit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles