Moskva mälestusrongkäiku asus ootamatult juhtima isa pilti kandnud Putin

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Vladimir Putin hoiab käes oma isa pilti.
Vene president Vladimir Putin hoiab käes oma isa pilti. Foto: Alexei Druzhinin/AP

Moskva Punast väljakut läbinud Teise maailmasõja mälestusrongkäiku asus ootamatult juhtima Vene president Vladimir Putin, kes kandis käes sõjas võidelnud isa portreed.

Moskva Punasel väljakul toimus laupäeval suurejooneline sõjaväeparaad, millega Venemaa tähistas 70 aasta möödumist võidust natsi-Saksamaa üle Teises maailmasõjas.

Putin liitus ootamatult sõjaväeparaadile järgnenud rongkäiguga, milles osales viimastel andmetel umbes 500 000 venelast, kes kandsid endaga kaasas pilte sõjas hukkunud perekonnaliikmetest.

Üritus on osa Kremli ülevenemaalisest aktsioonist «Surematu polk».

Rohkem kui 70 protsendil venelastest on mõni pereliige sõjas surma saanud või kadunuks jäänud ning võidupüha tähistab nende jaoks rahva ühtsust.

«See on meie kõige suurem püha,» ütles 47-aastane Jevgeni Safronov, kes kandis oma sõjas haavata saanud vanaisade pilte.

Rongkäigul osalenud 72-aastase õpetaja Ljudmilla Jurkova sõnul on kogu maailm võlgu Venemaale, mis kandis sõjas kohutavaid kaotusi.

«Euroopa unustab, et Nõukogude Liit võitis sõja,» sõnas naine.

Paljud osalejad kurjustasid lääneriikide liidritega, et need Moskvasse paraadile ei tulnud.

«See on väga vale, et eurooplased ei tulnud. Nõukogude Liit vabastas nad,» ütles 16-aastane õpilane Boris Khlopov.

«Nad ei osalenud Washingtoni survel. See on nende nõrkus ja pelgurlikkus,» rääkis Stalini pilti kandev 53-aastane Vassili Igošin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles