Majandusteadlane: Venemaa on fundamentaalselt nõrk riik

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pekka Sutela.
Pekka Sutela. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Tunnustatud Soome majandusteadlane, Venemaa ja endise Nõukogude Liidu majandusekspert Pekka Sutela, kes on paarkümmend aastat töötanud muuhulgas ka Soome Pangas, murrab mitmeid idanaabri kohta käivaid müüte, nagu oleks Venemaa tugev riik ning selle tugevuse annavad hiiglaslikud loodusvarad.

«Kui Venemaal poleks naftat ega gaasi, oleks see üsna õnnetu paik,» ütles Venemaa majanduse spetsialist Postimehele. «Kui me räägime riigi suurusest või tugevusest, siis me mõõdame neid omadusi teatud kriteeriumitest lähtudes,» selgitas Sutela, kelle arvates on oluliseks kriteeriumiks riigi võime püstitatud eesmärke ellu viia.

«Riigil peavad olema eesmärgid ja riigi tugevus seisneb selles, kuidas ta oma eesmärke ellu viib.» Venemaal selgeid eesmärke ei ole. Vastupidiselt sellele, mida me tavaliselt Venemaa kohta mõtleme, et Venemaal on diktatuur, siis tegelikult see Sutela arvates nii ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles