Putin: Molotov-Ribbentropi pakti eesmärk oli tagada NLi julgeolek

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: AFP/SCANPIX

Molotov-Ribbentropi pakti eesmärk oli kindlustada Nõukogude Liidu julgeolek, ütles Vene president Vladimir Putin pühapäeval.

Putin lausus Moskvas ühisel pressikonverentsil Saksa kantsleri Angela Merkeliga, et jagab kultuuriminister Vladimir Medinski arvamust, mille kohaselt oli 1939. aastal Nõukogude Liidu ja Natsi-Saksamaa vahel sõlmitud Molotov-Ribbentropi paktil oma mõte.

«Selle pakti mõte oli tagada Nõukogude Liidu julgeolek. Seda esmalt,» lausus Vene president. «Teiseks, tuletan meelde, et pärast Müncheni kokkuleppe sõlmimist astus Poola ise samme osa Tšehhoslovakkia territooriumi annekteerimiseks. Molotov-Ribbentropi pakti ja Poola jagamise järel selgus, et riik langes ise selle poliitika ohvriks, mida ta üritas Euroopas ajada.»

Putini sõnul tegi Nõukogude Liit terve rea ettepanekuid kollektiivselt natsismile vastu astuda, nagu ka «arvukaid katseid luua Euroopas antifašistlik blokk». Kõik need katsed nurjusid, lisas ta.

1938. aasta Müncheni sobingu järel leidsid mõned poliitikud, et sõda on vältimatu, lausus Vene president. «Kui Nõukogude Liit mõistis, et riik jäetakse Hitleri-Saksamaa vastu üksinda, astus see samme otsese kokkupõrke ärahoidmiseks. Nõnda see pakt sõlmiti. Selles mõttes jagan meie kultuuriministri arvamust, et sel oli Nõukogude Liidu julgeoleku tagamise mõte.» 

President peatus ka Medinski märkustele, milles nimetati pakti Nõukogude Liidu huvide vaatenurgast Jossif Stalini diplomaatia kolossaalseks saavutuseks, järgnenud Poola ja Balti riikide väljendatud kartustel.

«Mis puutub hirmudest vabanemist, siis siin on tegemist ka hirmu tundjate sisemise seisundiga. Nad peavad endiselt sellest üle saama, astuma mineviku foobiatega elamise asemel sammu edasi ja vaatama tulevikku,» lausus Vene riigipea.

Saksa kantsleri Angela Merkel sõnul sõlmiti pakt «pariteetsuse alusel». «Loomulikult sai Teine maailmasõda alguse Natsi-Saksamaalt ja meie, Saksamaa, kanname selle eest ajaloolist vastutust.»

«Me jääme alatiseks mäletama, et miljonid inimesed kaotasid elu meie süül ning Punaarmee etendas otsustavat rolli Saksamaa vabastamises,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles