Makedoonias on vägivallas surma saanud kaheksa politseinikku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Makedoonias mälestatakse hukkunuid politseinikke.
Makedoonias mälestatakse hukkunuid politseinikke. Foto: SCANPIX

Makedoonia põhjaosas Kumanovo linnas on teist päeva kestvas tulevahetuses politsei ja relvastatud jõugu vahel surma saanud kaheksa korrakaitsjat ja 14 ründajat, teatas politsei pühapäeval.

«Kaheksa politseinikku tapeti ja 37 sai viga laupäeval koidu ajal alanud tulevahetuses Kumanovos,» ütles politsei pressiesindaja Ivo Kotevski.

Leitud on 14 mundris surnukeha, mis kuuluvad arvatavasti «terrorirühmituse» liikmetele, lisas ta. «Me ei saa välistada, et leiame neid veel.»

Kotevski sõnul oli «terroriste» üle 30, neist enamik makedoonlased ning viis arvatavat etnilist albaanlast Kosovost ja Albaaniast.

Politseioperatsioon Kumanovos on lõpusirgel, ütles ta. «Endast ohtu kujutanud terrorirühmitus on täielikult likvideeritud,» lausus Kotevski.

Makedoonia valitsus on kuulutanud välja kahepäevase leina operatsiooni käigus hukkunute mälestuseks. Kõik spordivõistlused ja poliitilised kogunemised jäetakse ära.

Siseminister Gordana Jankulovska ütles laupäeva õhtul ajakirjanikele, et üle 20 relvarühmituse liikme on alistunud, kuid ülejäänud keelduvad alla andmast ja on endi linna lääneossa Diva Naselba piirkonna majadesse sulgenud.

Minister ütles, et «terrorirühmitus», mis sisenes Makedooniasse ühest naaberriigist - nime ta ei nimetanud - tahtis «kasutada ära poliitilist olukorda, et rünnata riigiasutusi».

Jankulovska ei täpsustanud ka, missuguse organisatsiooniga on tegemist.

Meedias osutati süüdistavalt albaanlaste enamusega Kosovole. Albaanlased korraldasid viimati Makedoonias rahvarahutusi 2001. aastal, mil lääneriikide rahuvalvajad peatasid konflikti. Pärast seda suurendati albaanlaste õigusi Makedoonias.

Hetkel on Makedoonia sügavaimas kriisis pärast endisest Jugoslaaviast iseseisvumist 1991. aastal. Valitsus ja opositsioon süüdistavad teineteist riigi destabiliseerimises oma võimu säilitamiseks ning mõned analüütikud kardavad, et mõlemad on valmis mõjutusvahendina etnilisi kokkupõrkeid provotseerima.

Kumanovo on segaasustusega linn pealinnast Skopjest 40 kilomeetrit kirdes, Kosovo ja Serbia piiri lähedal.

Albaanlased moodustavad Makedoonia kahe miljoni suurusest elanikkonnast umbes veerandi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles