Moldovas kahtlustatakse noort ärimeest ühe miljardi dollari varguses

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Moldovas kahtlustatakse, et noor ärimees varastas pankadelt kolme päevaga ligi üks miljard dollarit.

See summa, mis moodustab Moldova sisemajanduse kogutoodangust 12 protsenti, kadus 2014. aasta novembris, kirjutab cnn.com.

Euroopa ühe vaesema riigi keskpank palkas rahakadumise mõistatuse lahendamiseks juhtiva finantskonsultatsioonifirma Kroll.

Krolli eksperdid tegid kindlaks, et megapettuse taga on 28-aastane ärimees Ilan Shor.

Venelannast popstaariga abielus olev Shor on oma riigi üks jõukamaid kodanikke. Shori jõukus pärineb ta isa asutatud kauplusteketil.

Moldova parlament avaldas Krolli koostatud raporti pärast seda, kui moldovlased nõudsid protestide käigus tõde.

Shor teatas meedias, et ta ei ole midagi varastanud ega valesti teinud.

Finantsnõustamisfirma Kroll raportis seisab, et Shor ja ta kompanjonid said kolm Moldova suuremat panka oma kontrolli alla rea finantstehingutega, millega järk-järgult suurendati pankade likviidsust. Tehingute  seas olid ka laenud nendelt kolmelt pangalt välismaistele osapooltele.

Kolm panka väljastasid laene firmadele, mis olid ka Shori kontrolli all või millega ta oli seotud.

2014. aastal kadus neist pankadest kolme päevaga mitme finantstehinguga 676 miljonit dollarit. Moldova keskpanga kinnitusel ulatub kogu välja petetud summa tegelikult ühe miljardi dollarini.

Enamik rahast kanti Shoriga seotud välismaistele osapooltele. Osa rahast jõudis mitmete erinevate isikute abil ka Läti panka.

Moldova keskpank peab nüüd kolmele pangale andma hädaabilaenuna 870 miljonit dollarit, et need kokku ei kukuks ja majanduskriisi ei tekiks.

Moldovas on korruptsioon suur probleem ning Maailmapanga kinnitusel ohustab see pettusjuhtum Moldova majandust.

Krolli raporti kohaselt oli uurimine keeruline, kuna kolmes pangas oli kadunud suur hulk elektroonilisi andmeid. Samuti oli kadunud tähtsaid paberkandjal dokumente. Ilmnes, et need olid varastatud ja hävitatud.

Raporti kohaselt nõuab juhtum ulatuslikku kriminaaluurimist, et teha kindlaks pettuse taga olijad, kasusaajad ning leida üles kadunud summad.

Shorile esitati süüdistus korruptsioonis ning ta on koduarestis.

Juhtumit uurivad nii Moldova prokuratuur, keskpank kui politsei.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles