Putini kriitiku Nemtsovi alustatud Ukraina raport avaldatakse sel nädalal

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boriss Nemtsov.
Boriss Nemtsov. Foto: SCANPIX

Venemaa presidenti Vladimir Putinit avalikult kritiseerinud opositsioonipoliitiku Boriss Nemtsovi Ukrainas toimuvat käsitlev raport avaldatakse sel nädalal.

Radio Free Europe andmetel külastas Boriss Nemtsov 25. veebruaril oma sõpra Ilja Jašinit, kellelt palus abi uurimaks, kui palju võib Ukrainas olla võitlemas Vene sõdureid.

Kaks päeva hiljem, 27. veebruaril lasti Nemtsov Kremli vahetus läheduses maha.

Nüüd koostasid grupp opositsiooniaktiviste ja ajakirjanikke Ilja Jašiniga eesotsas raporti, mis jäi Nemtsovil pooleli ja mis käsitleb Venemaa salategevust Ukrainas.

«Pärast Boriss Nemtsovi mahalaskmist, kui olin juba šokist toibunud, sain aru, et minu kohuseks on ta töö lõpuni viia ja avalikustada see raport, millele ta aluse pani,» teatas Jašin.

Jašini sõnul tuli neil Ukraina raporti koostamise ja avaldamisega ette takistusi.

«Kirjastusi ja trükikodasid ähvardati ning selle tõttu peame pingutama, et mais saaksime selle raporti avaldada võimalikult suure tiraažiga. Nii Nemtsovil kui meil ülejäänutel on selliste juhtumitega varasemaid kogemusi. Olen kindel, et ületame probleemid,» teatas Nemtsovi kaasvõitleja.

Jašin selgitas, et raport on koostatud Nemtsovi materjalide põhjal. Osa kogutud andmetest jõudis pärast tema surma võimuesindajatele, mingid materjalid aga kadusid ta korterist.

Nemtsovi kogutud materjale ja dokumente oli nii arvutis kui käsitsi kirjutatud.

Radio Free Europe teatel oli Nemtsovi üks käsitsi kirjutatud tekstidest: «Grupp parašütiste võttis minuga kontakti, teatades et 17 neist hukkus. Nad ei saanud tasu, kuid nad ei julge sellest rääkida».

Jašini kinnitusel sai tema meeskond kõikide Nemtsovi allikatega kontakti, kuid Ukrainas võitlevad Vene sõdurid ei soovinud siiski midagi avalikult tunnistada.

«Nagu arvata võis, ei muutnud Nemtsovi surm neid julgemaks,» selgitas Jašin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles