Galerii: Ukraina piloodi 11 kuud vangistuses

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Savtšenko 17. aprillil kohtus.
Savtšenko 17. aprillil kohtus. Foto: SCANPIX

Venemaal vangis hoitab Ukraina lendur Nadja Savtšenko sai täna 34-aastaseks, rahvusvaheline üldsus kutsus taas Moskvat pilooti vabastama.

Vangistuse jooksul on Savtšenko kasutanud üht peamistest protestiviisidest, mis tal nelja seina vahel jäänud on - pidanud mitmeid näljastreike. Praegu tegeleb ta küll taastumisega, mis kuid kestnud nälgimiste järel on keha jaoks keeruline protsess.

28. aprillil viidi Savtšenko vanglast üle haiglasse ning jäi vanglaameti teatel sinna jälgimisele ja ravile. Lenduri seisund oli sel ajal rahuldav. Nädal enne seda teatas ta küll taas näljastreigi alustamisest, ent oli haiglasse viimise ajaks taas sööma hakanud, kinnitas tema advokaat.

Mullu detsembris alustatud näljastreigi lõpetas ta alles märtsi alguses tervisliku seisundi halvenemise tõttu.

Oma murdmatut vaimu on ta demonstreerinud aga ka Vene kohtusüsteemis traditsioonilises süüalustele mõeldud puuris fotograafidele poseerides.

Savtšenko tänavu 6. mail. Fotod: Scanpix
Savtšenko tänavu 6. mail. Fotod: Scanpix Foto: Vyacheslav Prokofyev/Vyacheslav Prokofyev/TASS
Savtšenko 17. aprillil.
Savtšenko 17. aprillil. Foto: Vyacheslav Prokofyev/Vyacheslav Prokofyev/TASS
Savtšenko 26. märtsil.
Savtšenko 26. märtsil. Foto: MAXIM SHEMETOV/REUTERS
Savtšenko 4. märtsil.
Savtšenko 4. märtsil. Foto: IVAN SEKRETAREV/AP
Savtšenko 10. veebruaril. 
Savtšenko 10. veebruaril. Foto: MAXIM ZMEYEV/REUTERS
Savtšenko möödunud aasta 11. novembril.
Savtšenko möödunud aasta 11. novembril. Foto: Korotayev Artyom/TASS
Savtšenko möödunud aasta 7. novembril.
Savtšenko möödunud aasta 7. novembril. Foto: Fadeichev Sergei/TASS
Foto videost, mille vahendusel Savtšenko osales möödunud aasta 17. juunil oma esimesel kohtuistungil Venemaal - vangis hoiti teda esialgu Voronežis.
Foto videost, mille vahendusel Savtšenko osales möödunud aasta 17. juunil oma esimesel kohtuistungil Venemaal - vangis hoiti teda esialgu Voronežis. Foto: Ryumin Alexander/ITAR-TASS
Savtšenko möödunud aasta 19. juunil, mil ta oli veel vangis Luganskis niinimetatud Ida-Ukraina separatistide käes.
Savtšenko möödunud aasta 19. juunil, mil ta oli veel vangis Luganskis niinimetatud Ida-Ukraina separatistide käes. Foto: Igor Golovniov/AP
Vaba piloot Savtšenko Ukraina dokumentaalklipis.
Vaba piloot Savtšenko Ukraina dokumentaalklipis. Foto: Kuvatõmmis videost

Ida-Ukraina venemeelsed separatistid võtsid ta kinni eelmise aasta suvel ja toimetasid Venemaale, kus talle esitati süüdistus. Venemaa väitel tuli naine ise illegaalselt riiki ja aitas enne seda kaasa kahe Vene riikliku tele- ja raadiokompanii ajakirjaniku tapmisele Ida-Ukrainas toimuvas sõjas. 

Savtšenko kinnitusel on see väljamõeldud süüdistus, mis esitati talle pärast seda, kui ta langes vangi Ukraina nn separatistide kätte ning viidi väevõimuga Venemaale.

Foto: Nikitin Maxim/TASS

Savtšenko kandideeris oktoobris ka Ukraina parlamendivalimistel ning sai mandaadi. Kampaaniat korraldas tema õde. 

Euroopa nõukogu parlamentaarne assamblee kiitis 26. jaanuari istungil heaks Savtšenko kuulumise Ukraina delegatsiooni, mis annab talle ühtlasi ka rahvusvahelise puutumatuse. Assamblee kinnitusel kohustab see Venemaad kohtupidamise eel kinni peetavat naist vabastama. 

Ukraina president Petro Porošenko andis märtsis lendurile Ukraina kangelase Kuldtähe.

Ukraina üldsus peab Savtšenkot Venemaaga Donbassi pärast peetava sõja pantvangiks. Paljude ukrainlaste jaoks on möödunud aasta sügisel Ukraina parlamenti valitud Savtšenkost saanud juba enam kui aasta kestnud vastasseisu sümbol.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles