Hispaania valitsus lükkas tagasi ETA rahupakkumise

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ETA kuulutas välja relvarahu.
ETA kuulutas välja relvarahu. Foto: SCANPIX

Hispaania vasakpoolne valitsus lükkas tagasi Baski äärmusrühmituse ETA relvarahu pakkumise.

Hispaania ametnikud on meediale keeldumist põhjendanud sellega, et baski separatistid on varem relvarahu ette hoiatamata rikkunud, vahendas BBC.

ETA esitas eile valitsusele iseseisvusvõitluse lõpetamise tingimused, rõhutades õigust end 5. septembril ühepoolselt välja kuulutatud relvarahu ajal kaitsta.

Kaks ETA esindajat kinnitasid Baski ajalehele Gara antud usutluses, et terroristlikuks organisatsiooniks kuulutatud ühendus on valmis sõlmima püsiva ja kontrollitava relvarahu ning alustama võimudega dialoogi, kui tingimused seda võimaldavad.

Hispaania siseministeeriumi esindaja ütles aga päevalehele El mundo, et ETA pakkumine on aja raiskamine ning valitsus ootab rühmituselt vägivallast loobumist. Varem on siseminister Alfredo Perez Rubalcaba samuti viidanud asjaolule, et ETA on varasematest kokkulepetest ja lubadustest üle astunud.

Üldjuhul on ETA sihtinud sõjaväeüksusi ja iseseisva Baskimaa poliitilisi oponente. Liikumist on viimastel aastatel kõvasti maha surutud ja Hispaania valitsuse väitel on rühmituse jõud tõsiselt nõrgenenud.

Võimude sõnul vastutab Hispaaniast lahkulöömist ja baskidele iseseisvat kodumaad nõudev ETA rohkem kui 820 inimese tapmise eest 40 aastat väldanud vägivaldses iseseisvuskampaanias.

Vastupanuliikumine sai alguse, kui baski tudengid hakkasid vastu Franco diktaatorivõimule, mis keelas baski keeles kõnelemise, ahistas baski kultuuri ja piinas rahvuslastest poliitikuid. Tänapäeval on Baski piirkonnal märkimisväärne autonoomia, sealjuures ka oma parlament, politsei, haridussüsteem ja maksud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles