Kagu-Aasia riike ärgitatakse merel ulpivaid migrante aitama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästetud merehädalised, kes kuuluvad ilmselt Rohingya moslemite hulka, Indoneesia sadamas, kus neile antakse süüa ja peavarju.
Päästetud merehädalised, kes kuuluvad ilmselt Rohingya moslemite hulka, Indoneesia sadamas, kus neile antakse süüa ja peavarju. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline Migratsiooniorganisatsioon (IOM) ärgitas täna Kagu-Aasia valitsusi otsima ja päästma tuhandeid sisserändajaid, kes on arvatavasti merele lõksu jäänud ja surmaohus.

«See vajab regionaalset jõupingutust,» ütles IOMi pressiesindaja Joe Lowry AFP-le.

«Meil pole nende otsimiseks võimekust, kuid valitsustel on; neil on laevad ja satelliidid,» ütles Lowry.

Merehädalised võivad olla väga halvas seisundis või isegi surnud, kui neid varsti ei leita, lisas ta. «Vahemaad on pikad ja pikaajaline merel viibimine ei ole inimestele hea. Nad tuleb leida,» rõhutas Lowry.

Viimase mõne päeva jooksul on smugeldajate poolt Kagu-Aasias teele saadetud migrantidest ligi 2000 jõudnud Malaisiasse ja Indoneesia lähistele. Ligi 6000 arvatakse olevat endiselt merel.

Praeguseks on ebaselge, missuguseid jõupingutusi on migrantide leidmiseks ette võetud.

ÜRO põgenikeagentuuri (UNHCR) Bangkoki osakonna pressiesindaja kurtis samuti migrantide halveneva olukorra üle. «Oleme ellujäänutelt kuulnud, et väga vähe toitu ja vett on järel. Kuna nad on merel olnud nädalaid või kuid, on oht, et inimesed jäävad tõsiselt haigeks,» sõnas Vivian TanAFP-le.

Tuhanded vaesunud Birma rohingya moslemid ning Bangladeshi elanikud üritavad igal aastal ohtlike mere- ja maismaateid pidi Malaisiasse ja Indoneesiasse jõuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles