Jeemenis jõustus viiepäevane humanitaarvaherahu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šiiitliku Hezbolla toetajate meeleavaldus Saudide juhitavate õhulöökide vastu Jeemeni šiiamässuliste pihta.
Šiiitliku Hezbolla toetajate meeleavaldus Saudide juhitavate õhulöökide vastu Jeemeni šiiamässuliste pihta. Foto: Bilal Hussein/AP

Jeemenis jõustus eile hilisõhtul viiepäevane humanitaarvaherahu, teatasid liitlasvägede esindajad.

Jeemenit ründav koalitsioon eesotsas Saudi Araabiaga tegi möödunud nädalal ettepaneku viiepäevaseks relvarahuks, et konfliktipiirkonda humanitaarabi toimetada. Relvarahu jõustus eile õhtul kohaliku aja järgi kell 23.00.

«Absoluutselt. Kell 23.00,» kinnitas koalitsiooni eestkõneleja brigaadikindral Ahmed al-Assiri, kui temalt küsiti, kas vaherahu jõustus kavakohaselt.

Alles päeval ründasid Jeemeni pealinnas Sanaas Saudi Araabia juhitava koalitsiooni sõjalennukid armee relvaladu, järgnenud plahvatustes sai surma vähemalt 69 ja kannatada 250 inimest. Rünnak leidis aset esmaspäeva hilisõhtul, relvaladu pommitati uuesti teisipäeval.

Relvarahu rikkumisest tulid esimesed teated juba öösel. Julgeolekuametnikud ja kohalikud kinnitasid, et tulistamine jätkus mitmel pool ka pärast määratud tähtaega.

Uudisteagentuuri AP andmetel on mässulised üritanud öösel vallutada riigi lõunaosas asuvat Dhale linna. Saudi Araabia juhitud liitlasvägede rikkumiste osas pole seevastu infot laekunud.

Äsja ametisse nimetatud ÜRO saadik saabus teisipäeval Jeemeni mässuliste kontrollitavasse pealinna Sanaasse.

Mauritaania diplomaat Ismail Ould Cheikh Ahmed, kes aprilli lõpus ametisse nimetati, tegi eelnevalt ringsõidu Pärsia lahe riikides, kes osalevad kuus nädalat kestnud õhurünnakutes Jeemeni šiiamässulistele.

Ahmed kinnitas, et kavatseb kohtuda konflikti osapooltega ja jälgida vaherahust kinnipidamist.

«Me arutame kindlasti vaherahu ja Jeemeni vaenupoolte naasmist läbirääkimiste laua juurde,» ütles diplomaat.

ÜRO hinnangul on Jeemenis alates konflikti algusest tapetud vähemalt 1400 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles