Leht: Pariis pakub Moskvale Mistralidest loobumiseks 785 miljonit eurot

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mistral-klassi helikopterikandjad Sevastopol (vasakul) ja Vladivostok sadamas.
Mistral-klassi helikopterikandjad Sevastopol (vasakul) ja Vladivostok sadamas. Foto: SCANPIX

Prantsusmaa pakkus Venemaale Mistral-klassi helikopterikandjate tehingust loobumise eest 785 miljonit eurot, ütlesid Vene ametnikud päevalehele Kommersant.

Vene valitsus, kaitseministeerium ja teised 2011. aastal sõlmitud leppe asjasse puutuvad osapooled uurivad Prantsusmaa esitatud pakkumist, ütlesid Vene kaitseametnikud reedel ajalehes Kommersant avaldatud artiklis.

Moskva pole siiski Pariisi pakkumisega rahul, kaitseministeeriumi väitel on Venemaa ettevõtted praeguseks tehingu tõttu kandnud kahju 1,16 miljardi euro ulatuses, kirjutas Kommersant.

«Prantsusmaa pakutud summa tagastamise võimalus ei tööta meie jaoks kategooriliselt,» ütles üks allikatest Kommersandile.

Prantsusmaa soovib tagastada raha ainult leppe maksumuse ulatuses, Venemaa soovib ka sellega seonduvate teiste kulutuste hüvitamist, nagu näiteks 400-liikmelise meeskonna väljaõpetamise ja ühe Mistrali jaoks Vladivostokki taristu rajamise eest.

Venemaa president Putin andis aprillis mõista, et Moskva sooviks oma raha tagasi saada.

«Me ei kavatse nõuda mis tahes karistusi või ülemääraselt suuri trahve, kuid kõik kulutused tuleks hüvitada,» lausus Putin.

Prantsusmaa kohustus 2011. aastal sõlmitud kokkuleppe alusel ehitama ja tarnima Venemaale kaks kopterikandjat Mistral ühtekokku 1,2 miljardi euro eest. Leping nägi ette esimese kopterikandja Vladivostok üleandmist eelmisel sügisel, ent Pariis otsustas sellest Venemaa rolli tõttu Ukraina konfliktis loobuda.

Mistral  on 199 meetrit pikk ja arendab kiirust üle 18 sõlme.

Meeskonna suuruseks on 177 inimest, alus võib pardale võtta 481 inimest, 13 lahingutanki ja 70 autot. Laeva kopterirühma kuulub 16 lennumasinat, tekile mahub üheaegselt kuus kopterit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles