Liibüa piirivalve süüdistab Euroopat oma töö takistamises

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibüa piirivalvepaat tänavu 5. mail illegaalselt Euroopa poole suundunud isikuid Tripolisse tagasi toimetamas.
Liibüa piirivalvepaat tänavu 5. mail illegaalselt Euroopa poole suundunud isikuid Tripolisse tagasi toimetamas. Foto: Reuters / Scanpix

Liibüa rannikuvetes hüplevad öistel lainetel pisikesed kummipaadid, meeskonnaks päästevestideta piirivalvurid.

Paadikesi on piirivalve käsutuses umbkaudu tosin. Inimesi saavad nad võtta peale piiratud arvul, soovitav sõidukaugus ei tohiks ületada viit meremiili.

Kirjeldatud laevastiku ülesandeks on peatada sajad tuhanded aafriklased ja araablased, kes üle Vahemere Euroopasse tikuvad, kirjutab Financial Times.

Gaddafit kukutades hävitasid Lääne väed 2011. aastal suurema osa Liibüa laevastikust. Neli suuremat alust, mis NATO rünnakud üle elasid, on Itaalias hoolduses.

Liibüa ametnikud osutavad Euroopa liidrite vigadele, mis on halvanud nende võime migrante peatada. Ühtlasi segavad neid eurooplaste sagenevad drooni- ja helikopterilennud.

«Me läheme öösel merele ja teiste jõududega meil kommunikatsiooni pole,» ütles Tripoli piirkonna rannikuvalve eest vastutav kolonelleitnant Mohhamed Dandi. Just siit siirdub keskööl Itaalia poole suurem osa inimlaadungeid.

«Need droonid ja helikopterid hirmutavad meid. Meil ei ole kuulikindlaid veste ega öise nägemise seadmeid. Me sõltume peamiselt oma kuulmisvõimest. Meie mehed võivad jääda kuulide ette või haigestuda. Miks me peaksime sellega riskima? Meie inimesed on rohkem väärt,» ütles kolonelleitnant Dandi.

Kodusõja tõttu on Liibüal oma ranniku kaitsmisega tõsiseid raskusi. Rahvusvaheliselt tunnustatud ja valitud valitsus baseerub riigi idaosas. Lääneosa on valdavalt islamistide meelevalla all.

Rannikuvalve on hädas diiselkütuse nappuse tõttu, sõda tõmbab raha piiride kaitselt riigisisese võitluse tarbeks.

Liibüalased tunnistavad kodusõja nõrgestavat mõju migrantide peatamise võimele, kuid on pahased ka lääne peale, et viimane pole neid pärast Gaddafi kukutamist jalule tõusta aidanud.

Liibüa rannikuvalve esindaja kolonel Ayoub Amr Qassemi hinnangul tekitasid NATO õhurünnakud riigi laevastikule sadade miljonite dollarite ulatuses kahju. Uute laevade tellimine ja ehitamine võtaks aastaid, isegi kui selleks raha oleks.

Euroopast pakutav abi jääb mõnikord tulemata, ütlevad Liibüa ametnikud. Itaalia lubas koolitada välja 87 meekonnaliiget neljale 32-meetrisele Liibüa laevale, mida nad parasjagu putitavad. Aga viisade andmisest nad keeldusid.

«Kodusõda on neile suureks ettekäändeks,» ütles kolonel Qassem. Nii tema kui paljude teiste kinnitust mööda hoiab Itaalia nende laevu kinni. «Nad ütlevad: moodustage rahvusliku ühtsuse valitsus, siis saate laevad.»

Itaalia välis- ja kaitseministeerium keeldusid teemat kommenteerimast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles