Türgi president taunis Morsi surmamõistmist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan Foto: SCANPIX

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan taunis laupäeval Egiptuse endise presidendi Mohamed Morsi surmamõistmist, öeldes, et see meenutab tagasipöördumist antiikaja Egiptuse juurde.

«Egiptuse rahva valitud president...on kahjuks mõistetud surma. Egiptus on pöördumas tagasi antiikaja Egiptuse juurde,» ütles Erdoğan Istanbulis vaaraode-aegsele Egiptusele viidates.

Ta süüdistas lääneriike silma kinni pigistamises Morsi 2013. aastal kukutanud riigipöörde suhtes.

«Samal ajal kui Lääs on kaotanud surmanuhtluse oma riikides, jälgivad nad pealt seda hukkamist Egiptuses,» lausus Türgi riigipea.

Sarnaselt Euroopa Liidu riikidele on surmanuhtluse keelustanud ka Türgi.

Egiptuse kohus mõistis Morsi laupäeval surma seoses vanglapõgenemisega 2011. aasta ülestõusu ajal.

Kohtuprotsessil süüdistati Morsit ja veel 128 kaebealust vanglapõgenemiste ja politseivastaste rünnakute kavandamises endise autoritaarse presidendi Hosni Mubaraki kukutamiseni viinud ülestõusu ajal 2011. aasta algul.

Koos Morsiga mõisteti surma rohkem kui 100 inimest.

Morsi valitses Egiptust 2012. aasta suvest 2013. aasta suveni. Sel perioodil oli Türgi Egiptuse islamistliku valitsuse tugev toetaja.

Ankara on olnud Morsi kukutanud Egiptuse praeguse presidendi Abdel Fattah al-Sisi režiimi suhtes väga kriitiline, ent viimasel ajal on olnud märke kahe riigi suhete paranemisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles