iPodi leiutaja pole Appple’lt oma loomingu eest raha saanud

Marti Aavik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters / Scanpix

Apple tunnistas kohtuvaidluses, et iPodi leiutas ligi 30 aastat tagasi toona 23 aastane britt Kane Kramer, ent firma pole majanduslikes raskustes Kramerile oma hiigelkasumist osa andnud.


Praeguseks 52 aastane briti mees Kane Kramer tuli 1979. aastal mõttele luua väike digitaalne muusikamasin, kirjutab

Daily Mail

.

Sarnaselt praegusele iPodile oli tema leiutisel pisike nelinurkne ekraan ning lugude valimiseks rõngakujuline juhtnupp. Toona mahutas tema leiutis IXI vaid 3,5 minutit muusikat, ent Kramer uskus, et mahutavus suureneb.

Kramer patenteeris oma leiutise üleilmselt ning asutas idee arendamiseks ettevõtte, ent 1988. aastal ei suutnud ta koguda patentide pikendamiseks vajalikku 60 000 naela.

Apple teenib iPodi müügist miljardeid. Kramer oli eelmisel aastal sunnitud sulgema oma väikese mööblidisainiga tegeleva firma ja kolima oma majast üürikorterisse.

Apple tunnistas nüüd Kramerit leiutise autorina seoses firmaga Burst.com peetava patendivaidlusega. Apple kasutas Krameri algseid jooniseid tõendamaks, et Burst'i soov saada osa Apple'i iPodi-äri hiigelkasumitest on alusetu.

Apple kutsus Krameri Californiasse, kus ta pidi 10 tundi kohtu ees Burst'i advokaatide küsimustele vastama. Peale seda jõudsid ettevõtted kohtuvälisele kokkuleppele.

«Ausalt, ma olin lihtsalt väga rõõmus, et lõpuks on midagi, mis ma olen teinud osutunud suureks õnnestumiseks, muutnud muusikatööstust ja seda tunnustatakse,» ütles Kramer ajalehele.

Praegu peab Kramer Apple'iga läbirääkimisi jooniste autoriõiguste tasu üle. Siiani on talle makstud vaid kohtuasjas osutatud abi eest.

Kramer korraldab igaaastast Briti leiutamise sõud ja ütleb end töötavat uue idee kallal. Ta usub, et tema uut ideed saadab veelgi suurem edu kui iPod'i.

Tema uus leiutis Monicall lubaks inimestel salvestada telefonikõnesid ja saata neid audiofailidena e-postiga.

«See kiirendaks äritehinguid ja lubaks väikeste kuludega kaasata tunnistajaid vestlustele ja tehingutele,» ütles Kramer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles