Video: Kadõrovi õnnistusel sunniti 17-aastane neiu mõjuka politseiülemaga abielluma

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
17-aastane Heda Goilabijeva pärast tseremooniat, mille järel ta kuulutati politseiülema Nažud Gutšigovi teiseks naiseks.
17-aastane Heda Goilabijeva pärast tseremooniat, mille järel ta kuulutati politseiülema Nažud Gutšigovi teiseks naiseks. Foto: SCANPIX

Tšetšeenias toimus president Ramzan Kadõrovi õnnistusel pulmatseremoonia, kus 17-aastane neiu pandi mehele vähemalt 46 aastasele politseiülemale. Ajalehe Novaja Gazeta teatel neiu abiellu vabatahtlikult ei astunud -  tema perekonda ähvardati tütart politseiülemale andma.

Kadõrov käis paari õnnitlemas ning videost võib näha, et lõi peol ka kõvasti tantsu. 

Pruut Heda Goilabieva, keda kutsukatse ka Luizaks, pulmavideol rõõmus ei paista. Tema abikaasaks saanud Nažud Gutšigovil üks seaduslik naine juba on. Esialgu kirjutati erinevates meediaväljaannetes sealjuures, et mees on 57 aastat vana, hiljem väideti, et see oli eksitus ja ta on tegelikult 46-aastane, kirjutab Raadio Vaba Euroopa.

Vene uuriva ajalehe Novaja Gazeta teatel sundis mees tüdrukut endaga abielluma ning ähvardas selle tagamiseks tema vanemaid. Ka tüdruku koolikaaslased püüdsid abielu takistada ning pöördusid selleks nii võimuorganite kui ajakirjanduse poole.

Esialgu lükkas Gutšigov kõik tagasi ning väitis ka, et tal ei ole kavas teist naist võtta.

Venekeelses sotsiaalmeedias võrreldakse pulmavideol nähtut kunstnik Vasili Pukirevi 1862. aastal maalitud pildiga, mis kannab nime «Ebavõrdne abielu».                   Foto:
Venekeelses sotsiaalmeedias võrreldakse pulmavideol nähtut kunstnik Vasili Pukirevi 1862. aastal maalitud pildiga, mis kannab nime «Ebavõrdne abielu».                   Foto: Foto: Wikipedia

Ajakirjanik Elena Milašin, kes tüdruku perekonna ähvardamisest kirjutas, põgenes möödunud nädalal Tšetšeeniast, sest kartis oma elu pärast.

Kadõrov süüdistab meediat aga nii valeinfo levitamises kui liigses inimeste eraellu trügimises. Ta kirjutas oma kontol sotsiaalvõrgustikus Instagram ka, et paari eraellu tikkujad tuleks vastutusele võtta.

Instagrammi jõudis ka video pulmas tantsivast Kadõrovist ning Tšetšeenia president kinnitas, et nägi ise pealt, kuidas abiellunute passidesse löödi seda kinnitav tempel. Venemaa seadused sealjuures keelavad kahe isikuga samal ajal seaduslikus abielus olemise.

17-aastane pruut ja peig, kes on erinevatel andmetel 46 kuni 57 aastat vana.   Foto: Scanpix
17-aastane pruut ja peig, kes on erinevatel andmetel 46 kuni 57 aastat vana.   Foto: Scanpix Foto: /AP

Moscow Times'i teatel meenutas politseiülema ja neiu paari pannud ametnik üht Tšetšeenia ajakirjanikku Asja Belovat. Kohal oli ka Kadõrovi administratsiooni ülem endine sõjaväelane Magomed Daurov.

Kadõrov kinnitas Instagrammis, et abielu sõmides austati kõiki seadusi, usupraktikaid ja kohalikke traditsioone.

Raadio Vaba Euroopa teatel palus Kadõrovilt abielu keelamist ka Venemaa inimõigusombudsman Ella Pamfilova.

Venemaa laste ombudsman Pavel Astahhov teatas, et ta ei näe juhtumi puhul alaealise neiu õiguste rikkumist. Ombudsmani sõnul on alla 18-aastaste isikute abiellumine Tšetšeenias normaalne nähtus.

Venemaa seaduste kohaselt võib abielluda alates 18. eluaastast, erandujuhtudel ka 16-aastaselt, ning keelatud nii sunniabielud kui mitme inimesega korraga abielus olemine.

Ehkki Kadõrovi valitsemise all kehtestati 2012. aastal Tšetšeenias seadus, mis keelab abielu alaealistega, on ta varem võtnud korduvalt sõna polügaamia kaitseks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles