EL loob smugeldamisvastase mereväeoperatsiooni Vahemerel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa sõjalaevad Hessen ja Berlin Vahemerel.
Saksa sõjalaevad Hessen ja Berlin Vahemerel. Foto: SCANPIX

Euroopa Liit otsustas esmaspäeval luua mereväe missiooni, mille eesmärgiks on tõkestada Vahemerel tegutsevate inimkaubitsejate tegevust, ütles EL-i välisminister Federica Mogherini.

«Praegu just tehti otsus luua EL-i mereväe operatsioon, et tõkestada inimkaubitsejate ja -smugeldajate võrgustikke,» ütles Mogherini Twitteri vahendusel pärast EL-i välis- ja kaitseministrite kohtumist.

Sõjaline operatsioon algab juunis ning selleks saadetakse Põhja-Aafrika ranniku lähistele Euroopa riikide sõjalaevad ja luurelennukid.

EL ootab ÜRO resolutsiooni, mis lubaks operatsiooni käigus hävitada Liibüa vetes inimsmugeldajate laevu. Loodan, et ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioon saab heakskiidu, et EL saaks käivitada operatsiooni kõikides oma faasides, lausus Mogherini.

Lisaks soovitakse heakskiitu ka Liibüa rahvusvaheliselt tunnustatud valitsuselt.

Missiooni nimega EU Navfor Med operatsiooniline planeerimine algab viivitamatult, selle keskus hakkab paiknema Roomas ning seda asub juhtima Itaalia mereväe konradmiral Enrico Credendino, lisas Mogherini.

EL-i välis- ja kaitseministrite kohtumisel viibinud NATO peasekretär Jens Stoltenberg ütles, et allianss on valmis abi osutama, kui ühendus pole siiani veel abi küsinud.

Suurbritannia, Prantsusmaa, Saksamaa, Itaalia ja Hispaania on missiooni tarbeks juba lubanud piirkonda saata oma sõjalaevu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles