Natsikütid kutsusid Horvaatiat loobuma pensioni maksmisest ustašitele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ustaša Musta Leegioni võitlejad Sarajevos
Ustaša Musta Leegioni võitlejad Sarajevos Foto: Wikipedia.org

Simon Wiesenthali keskus kutsus teisipäeval Horvaatiat lõpetama pensionide maksmist inimestele, kes teenisid Teise maailmasõja ajal Saksamaaga liidus olnud Horvaatia relvajõududes, nimetades riigi praegust poliitikat «ohvrite solvamiseks».

«Arvestades niinimetatud Sõltumatu Horvaatia (HDH) toime pandud koletuid sõjaroimi, on säärane poliitika läbini väär,» märkis keskuse natsikütt Efraim Zuroff kirjas Horvaatia peaministrile Zoran Milanovićile. «Pensionide maksmine Teise maailmasõja aegse Ustaša võitlejatele on kohutav solvang nende ohvritele, viimaste peredele ja kõigile moraalitundega ja ausatele horvaatidele.»

Saksamaaga liidus olnud Ustaša kiusas taga ja tappis sadu tuhandeid serblasi, juute, romisid ja antifašistidest horvaate. Horvaatia maksab praegu pensioni umbes 10 000 endisele Ustaše võitlejale või nende leskedele, riigile läheb see aastas maksma umbes 50 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles