Pildid: California rannikul valgus maale ja merre 80 000 liitrit toornaftat

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA rannavalve teatel lõhkes eile California keskosa rannikul naftatoru, millest valgus maale ja merre umbes 21 000 gallonit (80 000 liitrit) toornaftat, mis tekitas ligikaudu seitsme kilomeetri pikkuse reostusala.

Santa Barbara maakonna tervishoiuametnikud sulgesid reostuse tõttu Refugio ranna, mis on naftalekkepiirkonna keskel, edastab msn.com.

Kohalikud elanikud liikusid juba enne ranna sulgemist ebameeldiva lõhna tõttu rannaalalt ära ning teatasid sellest päästetöötajatele. Kohale saabunud tuletõrjujad avastasid reostuse.

«Nad leidsid merest umbes 800 meetri pikkuse toornafta laigu,» teatas Santa Barbara tuletõrjeülem Dave Zaniboni.

Uurimine näitas, et ranna ääres kulgev naftatoru oli lõhkenud. Paari tunniga saadi toru parandatud ja leke peatatud, kuid nafta oli jõudnud valguda juba üsna laiale alale nii maal kui meres.

Naftalekkepaiga rannaala on populaarne nii rannamõnude nautijate kui matkajate seas. Leke tekkis vaid paar päeva enne seda kui USAs tähistatakse hukkunud sõdurite mälestuspäeva ning siis avatakse tavaliselt seal ka telkimishooaeg.

Kannatada saanud naftatoru kuulub firmale Plains All American Pipeline LP. See firma ei ole seni juhtunut kommenteerinud.

Reostunud rannaalal ja meres käivitati puhastusoperatsioon, milles osalevad nii rannavalve, päästeteenistuse kui looduskaitseameti töötajad.

Asjatundjate sõnul ei oska nad öelda, kui kaua ranna puhastamine toornaftast võib kesta.

Santa Barbaras tegutseva keskkonnakaitsekeskuse Environmental Defence Center teatel oli sellist õnnetust oodata, kuid samas on kahju, et see väärtuslikku rannaala reostab.

USAs on varem kaks väga suurt naftareostust olnud – 1989. aasta Exxon Valdezi õnnetus Alaskal ning 2010. aasta Louisiana reostus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles