Vene meedia otsib Lužkovile võimalikke mantlipärijaid

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juri Lužkov kinnitab puu otsa pesakasti.
Juri Lužkov kinnitab puu otsa pesakasti. Foto: SCANPIX

Vene kirjutava meedia põhitähelepanu on Moskva linnapea Juri Lužkovi järsul vallandamisel, samas kaalutakse järglase võimalikke kandidaate.

Ajalehe Vedomosti koostatud nimekirjas on kaitseminister Anatoli Serdjukov, presidendi administratsiooni asejuhataja Aleksandr Beglov, eriolukordade minister Sergei Šoigu ja asepeaminister Sergei Sobjanin.

Kommersandi pakutud variandid on Lužkovi mantlipärijaks võib saada Vene presidendi eriesindaja Põhja-Kaukaasias Aleksandr Hloponin.

Ka on meedias pakutud välja Nižegorodi oblasti kuberneri Valeri Šantsevi, kes mõni aeg tagasi oli Moskva aselinnapea.

Ajalehe Izvestija nimekirjas on asepeaminister Sergei Ivanov ja endine Kaliningradi oblasti kuberner Georgi Boos.

Meedias on võimaliku kandidaadina pakutud välja ka Vene presidendi asjadevalitseja Vladimir Kožin.

Mitu ajalehte kirjutas, et Lužkovi vallandamise otseseks ajendiks olid linnavõimude kontrolli all olevates ajalehtedes ilmunud publikatsioonid, mida Kremlis võeti kui katset lüüa kiilu president Dmitri Medvedevi ja peaminister Vladimir Putini vahele.

Vedomosti kirjutab viitega oma allikatele Kremlis ja valitsuses, et enne augusti lõpu polnud Medvedevil linnapea vallandamise plaani. Sündmusi kiirendas aga see, et linnapea meeskond muutis Himki metsa ümber puhkenud poleemikas kolm korda oma seisukohta.

Nezavissimaja Gazeta (NG) võrdleb presidendi otsust oma tähtsuse ja poliitiliste tagajärgede poolest naftafirma JUKOS juhi Mihail Hodorkovski vahistamisega 2003. aastal.

NG hinnangul muudab Lužkovi vallandamine Medvedevi iseseisvaks poliitiliseks figuuriks ja toob ta oma eelkäija Putini varjust välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles