Leedu endine luureülem: Moskva reageeris oma spiooni kinnipidamisele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taiwan palus Leedult vabandust, et kurtide korvpalli maailmameistrivõistlustel võidutsenud Leedu meeskonna auks mängiti nõukogudeaegset hümni.
Taiwan palus Leedult vabandust, et kurtide korvpalli maailmameistrivõistlustel võidutsenud Leedu meeskonna auks mängiti nõukogudeaegset hümni. Foto: SCANPIX

Teade Leedu luureohvitseri kinnipidamisest Venemaal on vastus Vene föderaalse julgeolekuteenistuse (FSB) kasuks spioneerimises kahtlustatava Vene kodaniku vahistamisele Leedus, ütles Leedu julgeolekuteenistuse (VSD) endine ülem Mečys Laurinkus.

«Ma imestasin Venemaa vastuse puudumise üle, kui Leedu pidas kinni FSB ohvitseri, ehkki tema isikut ei avaldatud ning mainiti vaid tema tööandjat. Ma arvasin, et 9. mai ja paraadini valitseb vaikus ning nad vastavad hiljem. Nüüd on nad reageerinud,» ütles Laurinkus eile BNSile.

FSB teatas eile Leedu luuretöötaja kinnipidamisest hetkel, mil ta võttis vastu salastatud informatsiooni.

Kolme nädala eest peeti Leedus kinni väidetavalt FSB heaks luuranud venemaalane.

VSD eksjuhi sõnul ei ole minevikust teada olukordi, kus Venemaa ei ole oma luuretöötajate kinnipidamisele vastanud. Spioonide vahistamine Leedus ja Venemaal on omavahel otseselt seotud, lisas ta.

Laurinkuse sõnul sõltub luurajate vahetamise võimalus sellest, kas Venemaa avaldatud informatsioon vastab tõele.

«Esiteks, see protsess kujuneb pikaks. Teda hoitakse kinni 20. juulini. Siis järgnevad mõned otsused. Selle perioodi jooksul tuleb midagi teha. Kui selgub, et olukord on tõesti nii, nagu nad väidavad, tuleb midagi ette võtta,» lausus VSD endine ülem.

Tegemist on esimese säärase juhtumiga taasiseseisvunud Leedu ajaloos, lisas ta.

«Meil on tulnud tegemist teha niinimetatud seaduslike agentidega. Need on isikud, kes töötavad diplomaatilise katte varjus. Nad on kinnipidamise, kohtuliku protsessi eest kaitstud. Nemad lihtsalt saadetakse minema,» lausus Laurinkus.

Leedu endise julgeolekuülema sõnul moodustavad teise kategooria ebaseaduslikud agendid, kel ei ole diplomaatilist katet, ent kes töötavad välisriigis, koguvad luureresidentidena informatsiooni. «See on erinev. Neil puudub kaitse. Neid on võimalik õigusemõistmise ette tuua ning riigid peavad nende üle läbirääkimisi,» ütles aastatel 1998-2004 VSDd juhtinud Laurinkus.

«FSB pidas 19. mail Moskvas kinni Leedu kodaniku, Leedu Vabariigi illegaalse luuretöötaja. Spioon tabati teolt hetkel, mil ta võttis Vene kodanikult vastu salajast dokumenti,» teatati kolmapäeval Interfaxile FSB avalike suhete osakonnast.

Leedu luuraja viibib hetkel Lefortovo vangla eeluurimisisolaatoris ning tema suhtes viiakse läbi menetlustoiminguid.

FSB esindaja lisas, et «pärast süütõendite ettenäitamist tunnistas välismaalane üles, et ta on Leedu kaitseministeeriumi operatiivteenistuste Teise ameti (militaarluure) ohvitser».

Leedu kaitseministeerium ei ole juhtumit kommenteerinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles