Ametnik: Venemaa vajab immigrante nagu õhku

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migratsiooniteenistuse juhi sõnul vajab Venemaa hädasti töökäsi.
Migratsiooniteenistuse juhi sõnul vajab Venemaa hädasti töökäsi. Foto: SCANPIX

Venemaa föderaalse migratsiooniteenistuse juhi sõnul vajab riik demograafilise kriisi tõttu hädasti immigrantide töökäsi.

Konstantin Romodanovski sõnul väheneb Venemaa rahvastik pidevalt ning suremus naaberriigis ületab endiselt sündimuse. Migratsiooniteenistuse juhi kinnitusel kaotab Venemaa demograafilise kriisi tõttu iga aasta miljon tööealist inimest, vahendas uudisteagentuur AFP.

«Me ei pea vatrama selle üle, kas Venemaa vajab või ei vaja immigrante. Me vajame neid nagu õhku,» ütles Romodanovski päevalehele Rossiskaja Gazeta antud usutluses.

Romodanovski mõistis hukka Venemaal leviva rassiviha ja vägivaldsuse, mis pakub kõneainet pea iga nädal. Peamiselt on rünnakud suunatud Kaukaasiast ja Kesk-Aasiast pärit inimeste vastu, kuid vähem ei sallita ka punkareid, antifašiste ja mustanahalisi.

Ka lükkas migratsiooniteenistuse juht ümber Venemaal leviva müüdi, et välismaalt riiki saabunud inimesed on kuritegelike kalduvustega, kinnitades, et vaid 3,5 protsenti riigis registreeritud kuritegudest panevad toime välismaalased.

Romodanvoski hinnangul elab Venemaal ebaseaduslikult hinnanguliselt viis miljonit immigranti, kellest enamik on pärit endistest liiduvabariikidest. Seejuures kutsus Romodanovski võime üles lihtsustama migratsioonieeskirju. 

Kui 1991. aastal elas Venemaa Föderatsioonis veel 148 miljonit inimest, siis nüüdseks on nende arv vähenenud 142 miljonini. Seejuures peetakse üheks demograafilise kriisi põhjuseks ka riigis laialt levinud alkoholismi ning ebapiisavat alkoholipoliitikat. Ekspertide sõnul võib Venemaa rahvastik langeda 40 aasta pärast koguni alla saja miljoni.

Valitsuse abinõud sündimust suurendada ja suremust vähendada pole aga vilja kandnud. Sellele vaatamata loodab Kreml, et 2025. aastal elab Venemaal 145 miljonit inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles