Suurpangad said valuutaturu manipuleerimise eest kuus miljardit trahvi

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Citibanki kontor New Yorgis.
Citibanki kontor New Yorgis. Foto: SHANNON STAPLETON / REUTERS

Neli suurpanka – Citigroup, JPMorgan Chase, Barclays ja Royal Bank of Scotland – tunnistasid end süüdi valuutaturuga manipuleerimises ning said koos Šveitsi pangaga UBS ja Bank of Americaga kokku ligi kuue miljardi USA dollari suuruse trahvi.

USA ja Ühendkuningriigi ametivõimud süüdistasid pankureid klientide petmises enda kasumite suurendamise eesmärgil, kirjutab Reuters. Muu hulgas seadsid eri pankade valuutakauplejad sisse interneti vestlustoad ning koordineerisid tehinguid omavahel kodeeritud sõnumeid kasutades. Manipulatsioonis osalenud Citigroupi, JPMorgani ja teiste pankade kauplejaid tunti «kartelli» või «maffia» nime all.

Neli panka tunnistas end süüdi vandenõus eesmärgiga manipuleerida euro ja USA dollari vahetuskursse valuutaturul. UBS tunnistas Reutersi teatel end süüdi teise sõnastusega süüdistuses. Vaid Bank of Americal õnnestus enda süüditunnistamisest pääseda, kuid mitte trahvist.

Suurim trahv, 925 miljonit dollarit, määrati Citigroupile. Lisaks peab pangandusgrupp maksma USA föderaalreservile 342 miljonit dollarit. Sama palju kannab föderaalreservi JPMorgan, kelle trahv oli 550 miljonit dollarit.

Pankade valuutamanipulatsioonide uurimine algas 2013, mil tuvastati suurpankade manipulatsioonid Londoni pankadevahelise laenumarginaali Liboriga.

Citibanki juhi Mike Corbati sõnul oli kauplejate käitumine piinlikkusttekitav, seisab Reutersi kätte sattunud Corbeti kirjas pangatöötajatele. Citigroup lõpetas töölepingu üheksa inimesega.

Ametivõimude kinnitusel ei ole uurimine kaugeltki veel läbi ja oodata võib süüdistusi ka manipulatsioonides osalenud eraisikute vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles