Läti ametiühingulased kinkisid valitsusele pingul püksirihma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad täna Läti valitsushoone ees.
Meeleavaldajad täna Läti valitsushoone ees. Foto: SCANPIX

Tänane üle-euroopaline protestipäev kokkuhoiumeetmete vastu sai Riias suhteliselt leige vastuvõtu osaliseks. Kahel meeleavaldusel Läti pealinnas osales kokku tuhatkond inimest.

Valitsushoone ette kogunenud umbes 500 meeleavaldajat kandsid musti püksirihmu sõnadega «Ei kokkuhoiule!» ja hoidsid üleval loosungeid, millel nõudsid lõppu kärbetele tervishoiusektoris. Läti ametiühingute keskliidu (LBAS) esimehe Peteris Krigersi eestvedamisel jäeti üks püksirihmadest demonstratsiooni lõpus sümboolse žestina valitsushoone esisele trepile, vahendas LETA.

Krigersi sõnul kujutab see läti rahva koomale tõmmatud vööd valitsuse karmide kärbete tõttu majanduskriisi ajal. Krigers tahab, et valitsus püksirihma endale jätaks ning seda meeles peaks, kui tulevikus uusi kärpeid vastu tahab võtta.

Lisaks valitsushoone ees toimunud meeleavaldusele kogunes ligi 500 ametiühingutegelast mõnisada meetrit eemal protestiaktsioonile Esplanaadi pargis, kus nõuti valitsuselt uute töökohtade loomist.

Saksa uudisteagentuur DPA viitas tõigale, et Läti on kannatanud majanduskriisi ajal tehtud kärbete tõttu rohkem kui ükski teine ELi liikmesriik. Tänastel meeleavaldustel osalenute suhteliselt madalat arvu saab DPA teatel põhjendada lätlaste üldise stoilisusega ja asjaoluga, et juba sel laupäeval toimuvad riigis parlamendivalimised.

Küsitluste kohaselt on oodata tasavägist valimistulemust, kusjuures esmakordselt on tõenäoline, et suurima häältesaagi kogub venemeelne opositsioonierakond Kooskõla Keskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles