Mihkelson: Ukraina valmistub tõsiselt agressiooni tõrjumiseks

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johannes Kert, Marko Mihkelson ja Ants Laaneots Desnas.
Johannes Kert, Marko Mihkelson ja Ants Laaneots Desnas. Foto: Riigikogu pressiteenistus

Täna Ukraina sõjaväe väljaõppekeskust külastanud riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Marko Mihkelson tõdes, et mobiliseeritute väljaõpe näitab ilmekalt, et Ukraina on reaalses sõjaolukorras ning riik valmistub tõsiselt agressiooni võimaliku laienemise tõrjumiseks.

Mihkelson ning riigikaitsekomisjoni liikmed Ants Laaneots ja Johannes Kert külastasid täna Ukraina sõjaväe väljaõppekeskust Kiievi lähistel Desnas, et tutvuda mobiliseeritute ettevalmistusega.

Desna väljaõppekeskuses tutvustati riigikaitsekomisjoni delegatsioonile äsja mobiliseeritute väljaõppe kava, näidati kasarmuid ja tankisimulaatorite õppekeskust. Samuti demonstreeriti polügoonil taktikaliste harjutuste läbiviimist ning tankilaskmisi ja snaiprite laskeharjutusi.

«Meie visiit Desna õppekeskusse oli teatavas mõttes erakordne, sest komisjoni liige Ants Laaneots teenis samas kohas ohvitserina 1970ndatel aastatel,» nentis Mihkelson.

Lisaks tänasele väljaõppekeskuse külastusele pidas Mihkelson oluliseks kohtumist presidendi juures tegutseva rahvusliku julgeoleku- ja kaitsenõukogu sekretär Oleksandr Turtšõnoviga.

«Turtšõnov andis põhjaliku ülevaate julgeolekuolukorrast riigis ning tänas Eestit järjekindla toetuse eest Ukraina võitluses oma vabaduse ja territoriaalse terviklikkuse eest,» ütles Mihkelson ning lisas, et Ukraina on valmis kõigiks võimalikeks arenguteks riigi idaosas.

Turtšõnov ei välistanud, et Venemaa toetatud separatistid võivad iga hetk alustada uut piiratud ulatusega rünnakutegevust.

Kohtumisel Ukraina julgeolekuteenistuse SBU asejuhi Viktor Jaguniga peatuti pikemalt kahe Vene sõjaväelase, GRU eriüksuse kapteni ja seersandi kinnivõtmisel Ida-Ukrainas.

«Tegemist on esimese korraga, kui lahingoperatsioonis langesid ukrainlaste kätte vangi Venemaa regulaararmee sõdurid,» ütles Mihkelson.

Juhtunu on tema sõnul veelkordseks ja ümberlükkamatuks tõendiks selle kohta, et Ida-Ukrainas võitlevad Venemaa regulaarüksused. «Kahjuks pole see kaugeltki esimene kord, mil Venemaa oma kodumaale vande andnud sõjaväelased reedab ja nii salatakse maha ka sajad Ida-Ukrainas hukkunud,» ütles Mihkelson.

Kohtumisel Ukraina asekaitseminister Petro Mehediga arutati peamiselt kaitsekoostööalaseid küsimusi. Eestil ja Ukrainal on mitmeid kahepoolseid kaitsekoostööalaseid projekte, näiteks sõjaväemeditsiini ja küberkaitse valdkonnas. «Ida-Ukraina lahingukogemus on aga hindamatu väärtusega meie kaitseväe väljaõppes,» rõhutas Mihkelson.

Ülemraada väliskomisjoni ja riigikaitsekomisjoni liikmetega arutati parlamentidevahelise koostöö laiendamist. Ukraina saadikutele pakub suurt huvi Eesti Kaitseliidu loomise ja tegevuse kogemus. Riigikaitsekomisjoni delegatsioon kohtus Kiievis ka Ukraina asesiseministri Tihran Avakjani ning OSCE vaatlusmissiooni asejuhi Alexander Hugiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles