Egiptuse eksliider Morsi astub täna kohtu ette

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mohamed Morsi kohtusaalis.
Mohamed Morsi kohtusaalis. Foto: SCANPIX

Egiptuse kukutatud islamistist president Mohamed Morsi ning mõned teised 2011. aastal Hosni Mubaraki vastase ülestõusu korraldajad astuvad täna kohtu ette «kohtu solvamise» eest.

Tegemist Morsi juba viienda kohtuprotsessiga.

Egiptuse kohus mõistis kukutatud presidendi ja veel üle saja kohtualuse eelmisel nädalal surma. Kohtuprotsessil süüdistati Morsit ja veel 128 kaebealust vanglapõgenemiste ja politseivastaste rünnakute kavandamises ülestõusu ajal 2011. aasta algul.

2011. aasta 28. jaanuaril süütasid politseivägivallast raevunud protestijad põlema politseijaoskondi üle kogu Egiptuse, aidates sellega põgenema tuhanded kinnipeetavad ajal, mil politsei lagunes suuresti koost.

Kokku hakatakse sel laupäeval kohut pidama 26 isiku üle, keda süüdistatakse kohtu solvamises parlamendis tehtud avaldustega, kõnedega, sotsiaalmeedias või intervjuudes.

Süüdistatute seas on ka Mubaraki kukutamise üks eestvedajatest aktivist Alaa Abdel Fattah, politoloog Amr Hamzawy ja inimõigusadvokaat Amir Salem.

Praegune president ja endine relvajõudude ülem Abdel Fattah al-Sisi kukutas Morsi 2013. aasta 3. juulil.

Järgnenud repressioonide käigus võeti vahi alla kümneid islamistide juhte ning kokkupõrgetes julgeolekujõudude hukkus sadu Morsi toetajaid.

Alates Morsi kukutamisest on Moslemivennaskonna toetajate mahasurumisel hukkunud rohkem kui 1400 inimest, ligi 15 000 inimest on vangistatud ja sajad on surma mõistetud. Esimene endise riigipea toetajatele määratud surmaotsus viidi täide 7. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles