Sydney kohviku pantvangidraama korraldaja elas varjatult

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Man Haron Monis 2011. aastal
Man Haron Monis 2011. aastal Foto: SCANPIX

Möödunud aastal Austraalias Sydneys Martin Place´is Lindti kohvikus pantvangidraama korraldanud isiku kohta paljastus uut seniavaldamata informatsiooni.

Ilmnes, et 18 inimest kohvikus pantvangi võtnud Man Haron Monis elas mitmikelu, edastab BBC.

Politsei eriüksused piirasid 15. – 16. detsembril 2014 kohvikut pikka aega enne kui rünnaku tegid. Selles hukkus Monis ja kaks pantvangis olnud isikut, kellest üks oli kohviku juht Tori Johnson ja teine külastaja, advokaadina töötanud Katrina Dawson.

Uurimisel on küsitletud umbes 100 inimest, nii kohviku pantvangikriisist eluga pääsenuid kui ka pealtnägijaid.

Eraldi on uuritud Monise päritolu ja tausta. Teada on, et see mees saabus oma sünnimaalt Iraanist Austraaliasse 1996. aastal ning ta elas kuni 2013. aastani üsna vaikselt.

Uurijate sõnul oli neil raske Monise kohta informatsiooni saada, kuna ta püüdis võimalikult nähtamatu olla.

Monis, sünninimega Mohammad Monteghi, sündis 1964. aastal Iraanis Borujerdis ning oli oma pere viiest lapsest noorim. Ta sai Iraani tingimustes hea hariduse.

1980. aastate lõpul ta abiellus ning perre sündis kaks last. Mees töötas oma äiale kuuluvas firmas, kuid 1990. aastatel tekkis Monisel sünnimaal probleeme ja ta lahkus sealt. Austraaliasse saabudes väitis ta, et ta on Iraani võimude poolt tagaaetav, kuna keeldus nendega koostööst.

«Monisel olid suured ja inimõigustele rõhuvad põhjendused, kuid mitte ükski neist ei vastanud tõele,» laususid uurijad.

Monis arreteeriti 2013. aasta aprillis Sydneys, süüdistatuna oma eksabikaasa tapmises. Samuti esitati süüdistus mehe armukesele Amirah Droudisele.

Monis püüdis end näidata kui islamistlikku vaimulikku, kuid selle kohta ei leitud tõendeid. Samuti ei ole ta seotud äärmusrühmitusega Islamiriik.

Pantvangidraama uurimine jätkub ja raport peaks valmima 2016. aasta alguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles