Jaapan hoiatas Medvedevit Kuriili saartele minemast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Dmitri Medvedev eile Kamtšatka poolsaarel.
Vene president Dmitri Medvedev eile Kamtšatka poolsaarel. Foto: SCANPIX

Venemaa nimetas täna vastuvõetamatuks Jaapani hukkamõistu president Dmitri Medvedevi plaanile külastada vaidlusaluseid Kuriili saari.

Medvedev teatas eile Kamtšatka poolsaarel, et kavatseb lähitulevikus külastada Kuriili saari ja et sel korral jäi visiit ära üksnes halva ilma tõttu, vahendas AFP.

Jaapani välisminister Seiji Maehara teatas seepeale, et Medvedevi visiit saartele kahjustaks rängalt kahe riigi vahelisi suhteid.

«Omal maal paneb Vene president ise reisiplaani paika,» reageeris Vene välisministeeriumi pressiesindaja Andrei Nesterenko täna jaapanlaste pahameelele. «Igasugused kõrvalised nõuanded on sobimatud ja vastuvõetamatud.»

Jaapani Hokkaido saarest põhjas asuvad Kuriilid on kuulunud Moskva kontrolli alla alates 1945. aastast, kuid Tokyo peab 56 saarest koosneva arhipelaagi nelja lõunapoolseimat saart endale kuuluvaks.

«Usume, et Vene-Jaapani suhete huvides on mõttekas vältida mitte kuhugi viivate seisukohtade ebatulemuslikku taaskasutamist,» lisas Nesterenko.

Vene ja Jaapani võimud on korduvalt väljendanud pettumust, et tüli ei luba riikidel suhteid edasi arendada. Ühtlasi pole Venemaa ja Jaapan Kuriili küsimuse tõttu allkirjastanud rahulepingut Teise maailmasõja lõpetamiseks.

Medvedev toonitas, et Venemaal pole kavaski küsimuses järeleandmisi teha, öeldes, et Kuriilid on «meie riigi väga tähtis regioon».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles