Taanis kardetakse islamiäärmuslaste rünnakuid

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2008. aastal toimunud meeleavaldus Pakistanis, kus põletati Taani lippu.
2008. aastal toimunud meeleavaldus Pakistanis, kus põletati Taani lippu. Foto: SCANPIX

Poelettidele jõudnud prohvet Muhamedi pilapiltidega raamat võib riigis elavad moslemeid taas ärritada.

Taani raamatupoodide lettidele ilmus sel nädalal «Vaikuse türannia», mille autoriks on päevalehe Jyllands-Posteni kunagine kultuuritoimetaja Fremming Rose. Sama väljaanne avaldas ka islamimaailma ärritanud taani pilapiltniku Kurt Westergaardi karikatuurid prohvet Muhamedist, vahendas uudisteagentuur AFP.

Täna möödub täpselt viis aastat Jyllands-Postenis avaldatud 12 Muhamedi-teemalise pilapildi ilmumisest. Kõige tuntumaks sai aga Westergaardi illustratsioon, kus ta kujutas prohvet Muhamedi pead katvat turbanit pommina.

Pärast Jyllands-Postenit ilmusid kõnealused karikatuurid paljudes teistes lehtedes, kutsudes moslemimaailmas üles ulatuslikke proteste, sest islam ei luba prohvet Muhamedi kujutada. Nüüd kardetakse, et Rose´i raamat põhjustab taas moslemite meelepaha. Raamatu autor on saanud ka mitmeid tapmisähvardusi.

Raamatu kirjastaja kinnitusel ei trükitud 499-leheküljelise raamatus joonistusi uuesti, vaid avaldati koopia Muhamedi karikatuuridega Jyllands-Posteni esiküljest. Sellele vaatamata pidas Norra politsei alles teisipäeval kinni Iraagist pärit kurdi, keda kahtlustati rünnaku kavandamises, mille sihtmärgiks oli Jyllands-Posteni toimetus. Kahtlusalune on seda väidetavalt ka kinnitanud.

Sel kuul peeti Kopenhaagenis kinni aga ka tšetšeeni päritolu mees, keda kahtlustatakse kavas saata Jyllands-Postenile kirjapomm.

Võimalike kokkupõrgete ärahoidmiseks kohtus Taani välisminister kolmapäeval ehk vahetult enne raamatu ilmumist 17 islamiriigi suursaadikutega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles