Iraan: tuumajaama käikulaskmine pole seotud küberrünnakuga

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bushehri tuumajaam.
Bushehri tuumajaam. Foto: SCANPIX

Iraani aatomienergiaagentuuri juhi sõnul ei käivitata Bushehri tuumajaama reaktorit selle aasta jooksul, kuid viivitus pole seotud tuumaprogrammi tabanud viirusega.

BBC teatel lükkas Ali Akbar Salehi lükkas ümber väite, nagu ei saaks reaktorit käivitada riigi tuumaprogrammi hiljuti tabanud arvutiviiruse tõttu. Islamivabariik on süüdistanud Stuxneti pahavara läkitamises lääneriikide valitsusi, nimetemata konkreetselt ühtegi riiki.

Reutersi andmetel tabas küberrünnak küll tuumajaama töötajate arvuteid, kuid ei kahjustanud selle arvutisüsteeme.

Venemaa osalusel valmiva Bushehri tuumajaama reaktor pidi käivitatama juba 21. augustil. Jaama hakati ehitama aga juba 1994. aastal, kuid selle käivitamine ja seadmestamine on jäänud venima mitmel põhjusel, millest olulisim on vastuolusid tekitava Iraani tuumaprogrammi tõttu puhkenud tüli lääneriikidega.

Islamivabariigi kinnitusel on tuumaprogrammi eesmärk elektrienergia tootmine, kuid lääneriigid kahtlustavad, et selle varjus töötatakse välja tuumarelva. Vaatamata ÜRO julgeolekunõukogu resolutsioonidele on riik jätkanud ka uraani rikastamist.

Lääneriigid suhtuvad Venemaa osalusse tuumajaama ehitamises kriitiliselt, kuid Moskva kinnitusel on tegemist tsiviilrajatisega, mida pole võimalik relvaprogrammi heaks kasutada.

Iraan on lubanud ka kõik kasutatud tuumakütusevardad Venemaale tagasi saata.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles