Burundi valimiskomisjoni aseesimees põgenes riigist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikud Burundist suundumas laeva poole, mis viiks neid Tansaaniasse. Tanganjika järv.
Põgenikud Burundist suundumas laeva poole, mis viiks neid Tansaaniasse. Tanganjika järv. Foto: SCANPIX

Burundi riikliku valimiskomisjoni aseesimees põgenes riigist, ütlesid allikad laupäeval AFPle.

Spes Caritas Ndironkeye lahkus kodumaalt reede õhtul lennukiga ja sõitis naaberriiki Rwandasse, ütlesid tema töökaaslased, lisades, et ta jättis endast maha tagasiastumisavalduse.

Valimiskomisjoni ühe juhi põgenemine on järjekordne hoop valitsuse plaanile järgmiseks nädalaks kavandatud valimised siseriiklikust ja rahvusvahelisest vastuseisust hoolimata läbi viia.

Üks valimiskomisjoni ametnik ütles, et aseesimees lahkus hüvasti jätmata ega öelnud, kuhu läheb. Mõnede allikate andmetel on põgenenud ka viieliikmelise komisjoni teine liige Illuminata Ndabahagamye.

«See on katastroof, aga seda oleks võinud vältida,» ütles üks komisjoni allikas. «Tehniliselt võib valimiskomisjon jätkata tööd viiest liikmest neljaga. Aga kui kaks on lahkunud, ei saa enam otsuseid vastu võtta ja enne 5. juunit on uusi liikmeid võimatu leida.»

Burundi kriis sai alguse ligi kuu aja eest valitsusvastastaste meeleavaldustega president Pierre Nkurunziza plaani vastu kandideerida kolmandaks ametiajaks. Burundi opositsioon ja inimõigusorganisatsioonid on seisukohal, et Nkurunziza püüe jääda riigipeaks veel kolmanda viieaastase ametiaja on vastuolus põhiseaduse ja rahuleppega, mis lõpetas 13 aastat kestnud kodusõja 2005. aastal.

Maisse kavandatud parlamendivalimised lükati edasi 5. juunini ja presidendivalimised 26. juunini.

Enamik ÜRO Julgeolekunõukogu 15 liikmest on arvamusel, et järgmisele nädalale kavandatud valimised tuleks edasi lükata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles