Burundi president ei osale piirkondlikul kriisikohtumisel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noor Pierre Nkurunziza vastane demonstrant Burundis
Noor Pierre Nkurunziza vastane demonstrant Burundis Foto: SCANPIX

Burundi president Pierre Nkurunziza ei võta osa piirkonna liidrite tippkohtumisest pühapäeval Tansaanias, mille peateemaks on Burundi kriis, ütles riigipea pressiesindaja.

«President Nkurunziza ei sõda Dar es Salaami,» ütles pressiesindaja Gervais Abahiro AFPle. «Teda esindab seal välisminister. Ta teeb valimiskampaaniat ja otsustas saata enda asemel ministri.»

Tansaania sadamalinnas Dar es Salaamis kohtuvad Rwanda, Uganda, Tansaania ja Keenia riigipea, et arutada Burundi kriisi, mis johtub Nkurunziza vastuolulisest otsusest kolmandaks ametiajaks presidendiks kandideerida.

Eelmise piirkondliku kriisikohtumise ajal 13. mail Tansaanias, kus oli kohal ka Nkurunziza, tegid Burundi kindralid nurjunud riigipöördekatse.

Pealinnas Bujumburas puhkesid rahutused, mis kestsid mitu nädalat ja nõudsid vähemalt 30 inimese elu.

Burundi valitsus kinnitas reedel, et parlamendivalimised peetakse poliitilisest kriisist hoolimata 5. juunil. Presidendivalimised on kavas 26. juunil.

Burundi opositsioon ja inimõigusorganisatsioonid on seisukohal, et Nkurunziza püüe jääda riigipeaks veel kolmanda viieaastase ametiaja on vastuolus põhiseaduse ja rahuleppega, mis lõpetas 13 aastat kestnud kodusõja 2005. aastal.

Enamik ÜRO Julgeolekunõukogu 15 liikmest on arvamusel, et järgmisele nädalale kavandatud valimised tuleks edasi lükata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles