Palestiinlastest kivideloopijaid ähvardab edaspidi pikaajaline vanglakaristus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noor palestiinlane viskasmas kivi Iisraeli sõjaväe auto suunas
Noor palestiinlane viskasmas kivi Iisraeli sõjaväe auto suunas Foto: SCANPIX

Iisraeli uus valitsus tahab kive loopivad palestiinlased kontrolli alla saada ning edaspidi võib neid ees oodata üsna pikk vanglakaristus.

Iisraeli uus justiitsminister Ayelet Shaked soovib, et kohus saaks kivide loopijatele anda 10  - 20 aasta pikkuse vanglakaristuse, edastab Al Jazeera.

Iisraeli parlament kiitis seaduseelnõu heaks juba möödunud aastal, kuid Shakedi sõnul määratakse kiviloopijatele seni liiga leebeid karistusi, kuna nende tegevust on üsna raske kohtus tõendada.

Seni on prokurörid loopijatele nõudnud kuni kolm kuud vanglat kui ei ole tekitatud raskeid vigastusi.  

Kivide loopijateks on tavaliselt palestiinlastest noored ja lapsed, kes viskavad Iisraeli politseid või sõdureid.

Palestiina võimud ei ole Iisraeli poolse sammuga rahul öeldes, et ühed seadused käivad iisraellaste kohta, hoopis teised aga palestiinlaste kohta.

«Mis puudutab iisraellasi ja palestiinlasi, siis nende suhtes on kasutusel kaks erinevat õigussüsteemi. Uued reeglid ei puuduta iisraellasi, vaid neid rakendatakse ainult palestiinlaste peal. Tegemist on palestiinlaste diskrimineerimisega,» teatas Palestiina vabastamise organisatsiooni juht Maen Rashid Areikat.

Kiviloopijate karmimat karistamist nõudis juba Shakedi eelkäija Tzipi Livni pärast seda kui 2014. aastal toimusid Jeruusalemmas palestiinlaste väljaastumised, mis muutusid vägivaldseks.

Demontsratsioonide käigus tapeti palestiinlasest teismeline ning selles süüdistati kolme iisraellast, et nad tegid seda kättemaksuks kolme Iisraeli teismelise tapmise eest okupeeritud Läänekaldal.

Palestiina noorte ja Iisraeli politsei vahelised kokkupõrked on üsna sagedased ning tavaliselt lasevad palestiinlased käiku ka kivid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles