USA hinnangul on Peruu kunagistest sissidest saanud narkobande

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2011. aastal tehtud pilt Peruu metsades, kus sissirühmituse Särav Tee juht Florindo Eleuterio Flores Hala - tuntud kui seltsimees Artemio - inspekteerib vägesid.
2011. aastal tehtud pilt Peruu metsades, kus sissirühmituse Särav Tee juht Florindo Eleuterio Flores Hala - tuntud kui seltsimees Artemio - inspekteerib vägesid. Foto: HO/AFP

Peruud 1980-ndatel terroriseerinud sissirühmitus Särav Tee (Sendero Luminoso) on muutunud narkosmugeldajate bandeks, teatas eile USA rahandusministeerium.

Ministeeriumi hinnangul on tegemist mõjuvõimsa uimastikurjategijate organisatsiooniga. Eraldi toodi välja rühmituse liidrid Victor Quispe Palomino, Jorge Quispe Palomino ja Florindo Eleuterio Flores Hala.

«Alates selle loomisest kolm kümnendit tagasi on Särav Tee arenenud mässuliste terrorirühmitusest kuritegelikuks uimastiorganisatsiooniks, mis toodab ja smugeldab kokaiini kõikjal Lõuna-Ameerikas,» ütles rahandusministeeriumi kõrge ametnik John Smith.

Smithi sõnul on rühmitus viimase kümne aasta jooksul keskendunud kokaiini tootmisele ja salakaubaveole.

Maoistlik Särav Tee alustas võitlust Peruu valitsuse vastu 1980. aastal, vallandades konflikti, mis nõudis umbes 69 000 inimese elu. Mässulised purustati 2000. aastal. Rühmituse asutaja Abimael Guzman ja tema abikaasa kannavad eluaegset vanglakaristust. Pärast Guzmani kinnivõtmist 1992. aastal on rühmituse rünnakud väga harvaks jäänud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles