Jaapan kavatseb sigarettide hinda kolmekordistada

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapan tõstis sigarettide maksu 40 protsenti.
Jaapan tõstis sigarettide maksu 40 protsenti. Foto: SCANPIX

Jaapanis tõusid sigarettide hinnad keskmiselt kolmandiku võrra ja riigi valitsuse plaan on suitsetamisega võitlemiseks tõsta tubakatoodete hind järk-järgult pea kolmekordseks.

See tähendab, et pakk sigarette hakkab varsti kirgliku suitsetamise poolest tuntud jaapanlastele maksma 1000 jeeni ehk umbes 140 Eesti krooni, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Samas tuleb märkida, et jaapanlaste keskmine eluiga on maailmas üks kõrgemaid.

Kuigi paljud jaapanlased on lubanud suitsetamise pärast hinnatõusu maha jätta, on see vallandanud sigarettide ostupaanika ning sigarettide müük on võrreldes 2009. aasta septembri 25 esimese päevaga kahekordistunud, vahendas AFP.

1966. aastal suitsetas Jaapanis 83,7 protsenti täisealistest meestest. 2009. aastaks oli see pärast mõningaid hinnatõuse langenud 38,9 protsendini.

Jaapanis võib endiselt baarides ja restoranides suitsu teha, kuid tänavatel on suitsetamine keelatud. Üks peamisi põhjuseid, miks Jaapanis suitsetamise keelud väga laialdaselt levinud pole, on see, et riik omab 50 protsenti tubakafirmast Japan Tobacco.

Suitsetamisega võideldakse ka mujal maailmas. Näiteks hakkas tänasest Soomes kehtima uus karm tubakaseadus, mis sisaldab eesmärki, et tubakatoodete tarbimine riigis tuleks lõpetada.

Näiteks on Soomes nüüd keelatud lisaks kauplustele ka eraisikutel sigarettide müümine või andmine alaealistele. Aastast 2012 on keelatud tubakatooteid kauplustes nähtaval kohal eksponeerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles