Põhja-Korea tähistab riigi 60. aastapäeva

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liidrid.
Põhja-Korea liidrid. Foto: AFP / Scanpix

Põhja-Korea tähistab täna riigi 60. aastapäeva ajaloo suurima sõjaväeparaadiga, kuid lääneriikide tähelepanu keskendub riigijuhi Kim Jong-ili tervislikule seisundile.


Lääneriike huvitab riigi sõjaväe võimekuse asemel asjaolu, kas paraadist võtab osa ka Põhja-Korea riigipea. Lõuna-Korea ja Hiina diplomaadid viitavad riigijuhi halvenevale tervisele, mistõttu pole mees alates eelmisest kuust avalikkuse ees esinenud, vahendas Reuters.

Kommunistliku riigi valitsus on oma kaitsevõimes aga kindel, sest ülistas aastapäeval tehtud avalduses armeed, mis «halastamatult sissetungijaid karistab».

«Ilmselt soovib Põhja-Korea võimendada oma sõjaväelisest võimekust, et nii tugevdada ühtsust ja kindlustada parem positsioon demilitariseerimise läbirääkimistel,» ütles Lõuna-Korea valitsuse allikas JoongAnq Ilbo BBC Newsile.

Aastapäeva tähistatakse pingelisel ajal, mil maailma üldsus muretseb Põhja-Korea taas tärganud tuumaambitsioonide pärast.

Rahvusvahelist Aatomienergiaagentuuri teatel soovib riik vaatamata juunis sõlmitud desarmeerimislepingule taasavada Yongbyoni tuumajaama, kus toodeti tuumarelvades kasutatavat plutooniumi.

USA ametnike kinnitusel on viimaste Põhja-Korea sammude eesmärk samuti parandada oma positsiooni läbirääkimistel ja anda vastulöök USA-le, kes pole neid terroristlike riikide nimekirjast veel kustutanud. Seetõttu eksisteerivad Põhja-Korea jaoks endiselt majanduslikud sanktsioonid.

«[Põhja-Korea] on saanud president [George W.] Bushilt kõik mis võimalik. On aeg pigistada järgmist administratsiooni ja vaadata, kas sellelt on võimalik lisa saada,» täpsustas USA ametnik Richard Armitage.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles