Igor Taro Ukraina päevik: 03.06

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: mil.gov.ua

Venemaa poolt relvastatud ja juhitud üksused alustasid Donetski lääneserval pealetungi. Hetkel on tegu lokaalse, mitte laiaulatusliku nähtusega, kuid viimaste nädalate ja isegi kuude kontekstis on tegu märkimisväärselt aktiivse sõjategevusega.

Ööl vastu tänast leidsid aset tihedad tulelöögid pea kogu rindejoone ulatuses, eriti Donetski ümbrus - alates Avdiivkast kuni Mariinkani. Mariinka on asula otse Donetski linna piiril, mis seisab kohaliku tähtsusega maanteel H15 Donetsk- Zaporižžja. Varahommikul eelnes intensiivne tulelöök kõigist kaliibritest ukrainlastel positsioonidele, seejärel alustasid vene üksused pealeliikumist. Mariinkast umbes viis kilomeetrit põhjas asuva Krasnogorovka kanti oli kokku aetud paarkümmend tanki, mis toetavad vene üksuste liikumist. Pärastlõunaks oli ka ukraina vabatahtlikelt infot, et Ukraina armee üksused olevat mõned positsioonid hüljanud. Venelaste allikad kirjutavad juba, et kogu Mariinka on ära võetud ja lipudki heisatud, kuid tõenäoliselt võib tegu olla ka lihtsalt mingi asula servaga. Ukraina terrorivastse operatsiooni pressiteenistus küll väidab, nagu poleks midagi traagilist lahti, kuid viimaste päevade numbritega kõrvutades, tundub, et natuke ikka on. Juba hommikuse seisuga oli selle rünnaku piirkonnas ligi 20 haavatut, kuigi varasem tavaline number jäi alla kümne kogu rinde ulatuses.

Intensiivsemaid tulelööke said ka Mariupoli liini positsioonid - Tšermalõki ja Pavlopili kandis, samuti Širokino. Luganski oblasti põhjarindel on hetkel tegutsemas väikesearvulised diversioonigrupid ning ka tulelöögid on vastavalt väiksemast kaliibrist ning pisema distantsi pealt. Sõidetakse neutraaltsoonis ukrainlaste positsioonide lähedale ja antakse tuld AGSidest ja suurekaliibrilistest kuulipildujatest. Mõnikord on seal üritatud vastase poolt ka tagalasse imbuda.

Miks aktiviseerumine toimus just nüüd? Selleks on mitu teooriat. Ühelt poolt poleks Putinile sõjategevuse aktiviseerumine just nüüd eriti kasulik, kuna juuni lõpus tuleb kõne alla Venemaale kehtestatud sanktsioonide saatus. Teisalt olevat eile läbikukkunud järjekordne Minski-formaadi läbirääkimiste voor - Ukraina käsitleb Minski kokkulepete täitmisena seda, et rünnakud ja tuletegevus okupeeritud aladelt lõpevad ja riigipiir läheb Ukraina üksuste kontrolli alla. Kuna seda saavutada ei õnnestu, andis Ukraina president käsu blokeerida transpordi ja kaupade liikumine Donetski oblastisse – nii nagu see tehti varem Luganski oblastiga. Jalgsi võib kontrolljoont ületada ning käe otsas kaupa üle tuua, aga veoautod enam ei liigu. Põhiidee on selles, et kui toimub laskmine, siis vorsti ja leiba ei saa. Toitku Venemaa oma horde ise, aga nähtavasti Venemaa neid toita ei kavatse ning alustab sõjalist survestamist. Võimalik, et siit kasvab välja paarinädalane suurejoonelisem lahing, nagu Debaltseve piirkonnas, kus Moskva proovib end jõuga kehtestada ning selle najal siis endale mingit läbirääkimispositsiooni tekitada. Tundub ebaratsionaalne käitumine, kuid viimase pooleteise aasta jooksul polegi sealt palju ratsionaalsust tulnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles