Itaalia on hädas fašismi toetavate poliitikutega

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia kaitseminister Ignazio La Russa (vasakul) ja Rooma linnapea Gianni Alemanno.
Itaalia kaitseminister Ignazio La Russa (vasakul) ja Rooma linnapea Gianni Alemanno. Foto: Reuters / Scanpix

Eelmisel nädalal avaldasid kaks nimekat Itaalia poliitikut austust fašistliku Itaalia sõduritele, kes võitlesid Teises maailmasõjas koos Saksa vägedega.

Itaalia kaitseminister Ignazio La Russa avaldas toetust neile itaallastele, kes võitlesid Teise maailmasõja käigus koos natsionaalsotsialistliku Saksamaa sõduritega liitlasvägede ja nendega ühinenud rahvuskaaslastest partisanide vastu, vahendas guardian.co.uk.

Laupäeval keeldus aga Rooma linnapea ja endine neofašistliku noorteliikumise liider Gianni Alemanno samuti fašismi hukka mõistmast.

Alemanno ütles kohalikule väljaandele Corriere della Sera, et ta pole kunagi fašismi halvaks pidanud.

«Fašism oli märksa keerukam nähtus. Paljud inimesed läksid sellega kaasa heast usust tuleviku vastu,» kinnitas Alemanno.

Mõlemad poliitikud kuuluvad Itaalia suuruselt teise valitsusparteisse Rahvuslikku Allianssi, mida on kritiseeritud neofašistlike ilmingute pärast. Ka peaministrit Silvio Berlusconi puhul on viidatud tema äärmuslikult natsionalistlikule ja populistlikule valitsemisviisile.

Poliitikute sõnavõtud pahandasid vasakpoolsete opositsioonipoliitikute kõrval ka Itaalia juudi kogukonna liikmeid, kelle liidri Renzo Gattegna kinnitusel vastutas fašistlik diktatuur otseselt rassilise diskrimineerimise eest.

Alates 1922. aastast peaministrina Itaaliat juhtinud Benito Mussolini kukutati 25. juulil 1943 ja arreteeriti järgmisel päeval Itaalia kuninga Victor Emmanuel III korraldusel.

Paar kuud hiljem vabastasid Saksa eriüksused Mussolini eduka erioperatsiooniga, kuid pärast Itaalia kapituleerumist pidid sakslased okupeeritud Põhja-Itaalia aladele tagasi tõmbuma.

Seal loodud marionetlikku Saló vabariiki pandi valitsema Mussolini, kelle nukuvalitsus kestis 1943. aasta novembrist 1945. aasta aprillini, mil liitlasväed koos Itaalia partisanidega selle vallutasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles