Soome majanduses pööret paremusele ei paista

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomlastel läheb majanduse jalulesaamine aeglaselt.
Soomlastel läheb majanduse jalulesaamine aeglaselt. Foto: OLAF KRAAK / ANP

Horisondil pole näha, et Soome majandus pöörduks reipalt paremuse suunas, kommenteerisid Danske Banki analüütikud täna avaldatud statistikat, mille kohaselt Soome sisemajanduse kogutoodang (SKT) esimeses kvartalis ei kasvanud.

«Esimesed andmed aastast 2015 ei tekita eriti suuri ootusi ses osas, et majanduses paistaks kas või natukene reipamat pöördumist paremuse poole. Soome ei ole ikka veel pääsenud selle kasvu tõmbesse, mis mujal euroalal on näha juba teist aastat,» seisab Danske kommentaaris.

Soome statistikaamet Tilastokeskus teatas täna, et Soome SKT muutus esimeses kvartalis võrreldes mulluse sama perioodiga null protsenti, ehk teisisõnu majandus ei kasvanud. Võrreldes eelmise kvartaliga SKT koguni kahanes, 0,1 protsenti, tööpäevade arvu ja sesoonsusega korrigeeritult.

Tilastokeskus parandas täna ka eelmise kvartali statistikat. Ehkki varem raporteeriti SKT väikest kuhtumist, seisis nüüd paranduse kohaselt 2014. aasta lõpukvartalis majandus paigal, ehk SKT muutus null protsenti.

Aasta esimeses kvartalis vähenes Soome eksport 0,2 protsenti ja import kasvas 0,6 protsenti, võrreldes sama perioodiga aasta tagasi. Investeeringud vähenesid aastaga 4,6 protsenti, kuid eratarbimine suurenes 1,2 protsenti.

«Euroala elavdumine ja tarbijate tärkav optimism toetavad meie nägemuse kohaselt edaspidi Soome majandust,» kommenteerisid Danske analüütikud. «Kasv jääb aga ikkagi liiga aeglaseks, kui tööga hõivatuse olukord ei parane märgatavalt. Uus valitsusprogramm survestab omalt poolt majanduskasvu, kuid kui uuendused on ellu viidud, loovad need põhja pikemaajalisele kasvule.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles