Herkel: Dombrovskise võit on parim uudis

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti peaminister Valdis Dombrovskis laupäeval, 2. oktoobril valimiskasti juures.
Läti peaminister Valdis Dombrovskis laupäeval, 2. oktoobril valimiskasti juures. Foto: SCANPIX

Riigikogu liikme Andres Herkeli hinnangul kuulub Valdis Dombrovskise valimisvõit Lätis parimate uudiste hulka, mis on meie lähinaabruses viimasel ajal sündinud.

«Kui Rootsi moderaatide hiljutine võit andis tublisti enesekindlust kõigile Põhjamaade parempoolsetele parteidele, siis Dombrovskise võidust tulenev julgussignaal on veel olulisem,» kirjutas Herkel oma ajaveebis.

«Läti orienteerub endiselt Läänele, teda ei aeta lõplikult pankrotti, oligarhide taskusse, Venemaa mõjusfääri,» oli Herkel veendunud.

«Läti on olnud pikka aega regiooni kõige haavatavam riik nii majanduslikus kui poliitilises mõttes. Dombrovskise edu ütleb, et inimesed on valmis pigem toetama radikaalseid ja ausaid reforme, mitte populistlikke illusioone. Kuigi viimased nädalad ja mitmed arvamusuuringud maalisid apokalüptilisi pilte kurikuulsa Ventspilsi oligarhi Aivars Lembergsi tulekust Läti poliitikatippu, jäi tema Koosmeele Keskus Dombrovskisele selgelt alla,» kirjutas Herkel.

«Seda, miks lõpp Dombrovskise kasuks kaldus, tuleb veel tõsiselt analüüsida. Esmapilgul näen kahte asjaolu. Inimesed, kes arvamusküsitlustes näitavad üles protestimeelt või lasevad end meelitada ebarealistlikest loosungitest, teevad viimasel hetkel siiski valiku kindla peale. Vahepealne olukord, kus Lätis olid kõige populaarsemad vene parteid, muutus valimiste lähenedes. Tõenäoliselt jäid Koosmeele Keskusele vene hääled, kuid vahepeal sinna kinnistuma hakanud lätlaste hääled liikusid siiski mujale. Lõpuks on raske vaidlustada seda, et Dombrovskis on peaministrina Lätis majanduskriisi hästi ohjanud,» leidis Herkel.

«Teine pluss, mis valimispäeval võrdluses Lembergsiga tema kasuks töötas, oli ilmselt see, et Dombrovskis oli valimistel reaalne kandidaat, aga Lembergs mitte. Lembergs oli küll Koosmeele Keskuse juht ja peaministrikandidaat, kuid tema enda poolt ei saanud hääletada,» meenutas poliitik.

«Siiski on Dombrovskise võidu üle veel vara hõisata. See pole absoluutne garantii Läti jaoks. Asjaolul, et Dombrovskise juhitud valimisliit sai suurima toetuse, on küll suur tähendus ja ka moraalne kaal, kuid see ei taga tingimusteta ülekaalu parlamendis. Oligarhidele jääb võimalus olla kaalukeeleks ja kaubelda,» hoiatas Herkel.

«Kuna erinevalt Eestist on Läti parlamendivalimistel ka valimisliidud lubatud, siis on Seimi tulevane koosseis suur küsimärk vaatamata sellele, et viis valimiskünnise ületanud jõudu on selgunud. Aatelisuses saab tagant tulijaist kahtlustada vaid viimasena künnise ületanud veteranpartei «Isamaale ja Vabadusele» ümber koondunud valimisliitu,» tõdes Herkel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles