Miljonite USA ametnike andmed jõudsid Hiina häkkerite kätte

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kräkker. Pilt on illustratiivne
Kräkker. Pilt on illustratiivne Foto: SCANPIX

USA võimude sõnul said Hiina häkkerid enda valdusse riiklikesse andmebaasidesse sissemurdmise teel miljonite USA riigiametnike andmed.

USA ametnikeagentuur (Office of Personnel Management  - OPM) kinnitas eile, et andmeleke puudutab nelja miljonit endist ja praegust riigiametnikku, edastab BBC.

«Võimalik, et nüüdne leke puudutab kõiki USA ametiasutusi ja riigiorganeid,» teatasid OPMi esindajad.

USA senati luurekomitee liige Susan Collins edastas, et nende andmetel murdsid USA andmebaasidesse sisse Hiina häkkerid.

Washingtonis asuv Hiina saatkond edastas juhtunuga seoses teate, milles öeldi, et liiga vara on järeldusi teha.

Saatkonna pressiesindaja Zhu Haiquan lausus uudisteagentuurile Reuters, et Hiina vastu esitatud süüdistusi ei ole tõestatud.

OPMi esindajad kontakteeruvad nendega, kelle andmed võivad valedes kätes olla, ennetamaks identiteedivargust.

USA võimude sõnul on sellised lekked riiklikule julgeolekule ohuks ning viimastel aastatel on neid aina sagedamini ette tulnud.

OPM haldab USA riigiametike kohta käivat informatsiooni, kaasa arvatud andmed ametikohtade, karjääri ja hariduse kohta.

Collinsi sõnul tuleb välisriikidest lähtuva küberohu suhtes olla kogu aeg valvel.

OPM jõudis küberrünnaku jälile uue põlvkonna küberturvalisussüsteemi Einstein abil selle aasta aprillis ning  USA Föderaalne Julgeolekubüroo (FBI) uurib juhtunut.

Küberjulgeolekufirma Xceedium starteegiajuht Ken Ammon hoiatas, et häkkerid võivad nende kätte langenud andmete abil hakata USA ametnikelt välja pressima või kasutavad nende identiteeti ära enda huvides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles