Lufthansa uutele pilootidele ei leidu tööd

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lufthansa lennukid
Lufthansa lennukid Foto: SCANPIX

Saksamaa lennufirma Lufthansa umbes 900 uut pilooti on raskuste ees, kuna neile ei leidu tööd.

Põhjus selles, et staažikad piloodid ei taha pensionile jääda ning lennuliikluses on viimasel ajal olnud mitmeid kriise, mis on tingitud nii loodusjõududest kui terrorismist, edastab YLE.

Lufthansa lennukoolis välja õpetatud piloodid ei saa minna ennast pakkuma teistesse lennufirmadesse, kuna seda keelab nendega sõlmitud leping. Need piloodid on koolitatud just Lufthansa vajadusi ja nõudmisi silmas pidades ning varem on lennukooli lõpetanud automaatselt saanud töökoha.

Lufthansa lennukool katkestas pilootide ületootmise tõttu uute õpilaste vastuvõtu. Viimasel ajal pilootideks koolitatutele püütakse leida töid Lufthansa tütarfirmades või maapeal kontorites.

Enamik uusi piloote on saanud töökoha odavlennufirmas Eurowings, mis sattus enesetapupiloodi Andreas Lubitzi juhtumi tõttu üsna halba valgusse.

Saksa meedia andmetel peab Lufthansa piloodikooli lõpetanu lendama umbes üheksa aastat Germanwingsi lennukitega enne kui ta saab võimaluse kandideerida Lufthansa piloodiks. Samas on Lufthansa siseselt pilootide konkurents väga tugev.

Lufthansal on praegu rohkem kui 9000 pilooti, kelle palk on tütarlennufirmade pilootide palkadest märgatavalt kõrgem.

Kuna Lufthansal on Germanwingsiga probleeme, siis ta tahab muuta strateegiat. Germanwingsi kogenud piloodid võidakse viia üle Lufthansa kõrgepalgalisteks pilootideks ning Germanwingsi lennukeid hakkavad juhtima nooremad ja väiksema kogemusega piloodid, kuna see aitab kulusid kokku hoida.

Kui uutele noortele pilootidele odavlennufirmas töötamine ja väike palk ei meeldi, jääb üle vaid üks lahendus.

Lufthansa lennukooli lõpetanud saavad osta end vabaks makstes lennufirmale tagasi nende koolitamiseks kulunud 60 000 eurot. Alles pärast seda saavad need piloodid pakkuda end tööle mõnda teise lennufirmasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles