Türgi kurdide meeleavaldusel sai plahvatustes surma kaks inimest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vigastatud Türgis.
Vigastatud Türgis. Foto: SCANPIX

Türgi kaguosas Diyarbakıri linnas sai kaks päeva enne parlamendivalimisi kurdimeelse Rahvademokraatliku Partei (HDP) meeleavaldusel toimunud kahes plahvatuses surma kaks ja viga 133 inimest, ütlesid pealtnägijad ja meditsiinitöötajad.

Meedikute sõnul on umbes 25 inimese vigastused väga rasked. Plahvatus vallandas linnaväljakul kaose. Kohale saabusid kiirabiautod ja vigastatuid oli vähemalt sadakond, kirjeldas AFP korrespondent sündmuspaika.

Plahvatuse hetkel viibisid tuhanded inimesed ja parajasti valmistus kõnet andma HDP juht Selahattin Demirtas, ütlesid pealtnägijad.

Korraldajate teadetel lõhkes trafo, kuid kohapeal viibinute sõnul toimus viieminutise vahega kaks plahvatust.

«Kes iganes on selle vahejuhtumi taga - kas see oli trafo plahvatus, atentaat või provokatsioon - me uurime seda,» lausus peaminister Ahmet Davutoğlu.

Meeleavaldus tühistati, kuid hulk noori jäi kohapeale plahvatuste vastu protestima. Mõned loopisid kividega sündmuskohale saabunud politseinikke, kes üritasid neid veekahuritega laiali ajada.

Demirtas keelitas inimesi rahule ja palus enda toetajatel mitte «vastata provokatsioonidele».

HDP-le on enne pühapäevaseid valimisi tehtud mitu rünnakut. Neljapäeval sai erakonna valimiskoosolekul Ida-Türgis Erzurumis puhkenud kähmluses viga mitukümmend inimest.

Türgi 7. juuni üldvalimistel võib HDP etendada võtmerolli. Kui erakond ületab kümneprotsendise valimiskünnise, ei pruugi võimuerakond Õigluse ja Arengu partei (AKP) saada parlamendis piisavat enamust põhiseaduse muutmiseks. See nurjaks president Recep Tayyip Erdoğani plaani muuta parlamentaarne Türgi presidentaalseks riigiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles