Wilders astus islamiviha õhutamise eest kohtu ette

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Geert Wilders.
Geert Wilders. Foto: SCANPIX

Parempopulistliku Hollandi Vabaduspartei (Partij voor de Vrijheid - PVV) juht Geert Wilders, kes võrdles islamit natsismiga, astus rassismile ärgitamise tõttu Amsterdami kohtu ette.

Vastuolulist poliitikut, kelle juhitavast erakonnast PVV sai möödunud nädalal Hollandi vähemusvalitsuse toetaja, võib süüdimõistmise korral ähvardada kuni aastane vanglakaristus või 7600 euro suurune rahatrahv, vahendas uudisteagentuur AFP.

47-aastast Wildersit, kes ülemöödunud aastal avaldas internetis oma 17-minutilise lühifilmi «Fitna», milles ta samastas islamit vägivallaga ja koraani Adolf Hitleri kurikuulsa teosega Mein Kampf, süüdistatakse viies kuriteopunktis, mis puudutavad moslemite solvamist ning moslemite ja mitte lääneriikidest pärit immigrantide vastase vägivalla ja diskrimineerimise õhutamist.

Amsterdami kohtuhoone ette oli kogunenud kümneid meeleavaldajaid, kes süüdistasid Wildersit ühiskonna lõhestamises ja katses seda polariseerida. Kohtuhoone ümbruses hoiab korda suur hulk politseinikke, kellest osa kannavab märulipolitsei varustust.

Wildersi erakond PVV saavutas juunis toimunud üldvalimistel kolmanda tulemuse ning hõivas 150-liikmelises alamkojas 24 kohta. Partei toetab moslemite sisserännu, mosleminaiste nägu katva riietuse ja mošeede ehitamise keelustamist.

Seejuures sai möödunud nädalal selgeks, et PVVst saab liberaalidest ja kristlikest demokraatidest koosneva vähemusvalitsuse toetaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles