G7 tippkohtumist varjutab Kreeka võlakriis ja Ukraina kriis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Juhtivate tööstusriikide ühenduse G7 täna Baieris toimuva tippkohtumise üks põhiteema on kasvavad pinged Kreeka ja võlausaldajate vahel ning kartused, et kriisis riik võib olla sunnitud euroalast lahkuma. Teiseks tähtsamaks teemaks on kahtlemata Ukraina kriis.

Euroala reformimise ja kasinuse eestvõitleja Saksa kantsler Angela Merkel võõrustab täna ja homme USA, Suurbritannia, Prantsusmaa, Itaalia, Kanada ja Jaapani liidreid. Tippkohtunisel osalevad ka Kreeka rahvusvahelised laenuandjad Euroopa Liit, Euroopa Keskpank ja Rahvusvaheline Valuutafond (IMF), kes on üritanud nädalaid jõuda Ateenaga kokkuleppele reformiplaanis, mis võimaldaks Kreekale välja maksta hädasti vajaliku 7,2 miljardi euro suuruse laenuosa.

Täna esinevad tippkohtumisel Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker ja EL-i president Donald Tusk, homme ühineb nendega IMF-i juht Christine Lagarde. Juncker keeldus eile telefonivestlusest Kreeka peaministri Alexis Tsiprasega, öeldes, et neil ei ole midagi arutada, õhtul vestles Tsipras telefonitsi Merkeli ja Prantsuse presidendi François Hollande´iga.

Ateena ei tasunud sel nädalal IMF-ile 300 miljoni euro suurust võlaosa, teatades, et teeb neli makset juuni lõpus ühekorraga.

G7 tippkohtumise  teiseks põhiteemaks kujuneb Ukraina kriis, mis on jätnud kõnelustelt eemale Vene presidendi Vladimir Putini. Jaapani peaminister Shinzo Abe ja Kanada peaminister Stephen Harper tegid teel Saksamaale vahepeatuse Kiievis, et avaldada toetust presidet Petro Porošenko valitsusele.

Kantsler Merkel loodab kasutada G7 Baieri tippkohtumist ka konsensuse saavutamiseks võitluses kliimamuutuste ja ebolaepideemiaga, kohtumise ametlikus päevakavas on ka naiste õiguste edendamine ja võitlus islamiäärmuslastega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles