Euroopa Parlamendi delegatsioonil keelati Iraanis välismeediaga suhtlemine

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Europarlamendi väliskomisjoni juht Elmar Brok.
Europarlamendi väliskomisjoni juht Elmar Brok. Foto: AFP/SCANPIX

Iraani võimud keelasid riiki külastaval Euroopa Parlamendi delegatsioonil pühapäeval Teheranis välismeediaga suhtlemise.

Euroopa Parlamendi väliskomisjoni delegatsioon kavatses korraldada Teherani hotellis pressikonverentsi, mille islamivabariigi ametnikud ära keelasid.

Komisjoni esimees Elmar Brok ütles hotellist lahkuma sundimise järel julgeolekuametnikule: «Te ei saa mind takistada ajakirjanikega rääkimast».

Julgeolekuametnik hoiatas Broki, et tal puudub meediaga suhtlemise õigus. Hotelli tegevjuht ütles varem välisajakirjanikele, et pressikonverentsi korraldamiseks puudub luba.

Välismeedia tegevus Iraanis on rangelt reguleeritud.

Pressikonverentsile oli kutsutud Iraani ingliskeelse telekanali Press TV meeskond, ent Brok oli sunnitud briifingu tühistama.

«See on veider käitumine, mil pole mingit pistmist Iraani uue poliitikaga,» ütles Brok hiljem telefonitsi AFP-le. «See jätab halva mulje, ent vahejuhtum ei rikkunud visiiti.»

Europarlamendi delegatsioon viibib kahepäevasel visiidil Iraanis sealsete võimude kutsel ning lahkub riigist pühapäeva õhtul.

ELi rahvasaadikud kohtusid visiidi käigus Iraani parlamendispiikri Ali Larijani ning Masoumeh Ebtekariga, kes on üks riigi asepresidentidest.

Kõnelused keskendusid Lähis-Ida ebastabiilsusele, sealhulgas Süüriale, Iraagile ja Jeemenile. Samuti peatuti Afganistanist lähtuva narkokaubanduse, kliimamuutuse ja keskkonna teemadel.

«Euroopa Parlament tahab saata selle visiidiga tugeva signaali pühendumusest sel EL-i ja Iraani suhete jaoks võtmetähtsusega momendil,» lausus Brok eraldiseisvas avalduses.

Visiit langeb ajale, mil Iraan ja kuus suurriiki - USA, Prantsusmaa, Suurbritannia, Venemaa, Hiina ja Saksamaa - peavad läbirääkimisi lõpliku tuumaleppe üle. Osapooled sõlmisid 2. aprillil raamleppe ning asusid 30. juuni tähtajaks lepingut koostama.

Europarlamendi delegatsiooni kuulus ka Eesti eksvälisminister Urmas Paet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles